Hlavní obsah

Bednář si výpovědí zavařil - za drogy může slíznout i doživotí

BIRMINGHAM/ PRAHA

Český fotbalový legionář Roman Bednář zapletený v Anglii do drogového skandálu si výpovědí zavařil. „Nebylo to pro mě, ale pro kamaráda,“ reagoval, když ho reportéři News of the World přistihli, jak od dealera kupuje kokain a marihuanu za 420 liber. Asi netušil, že překupnictví i pouhé držení drog je daleko vážnějším přečinem, než kdyby je kupoval pro svou potřebu.

Foto: www.newsoftheworld.co.uk

Anglické noviny News Of The World zveřejnily na svých internetových stránkách fotografii Romana Bednáře.

Článek

Podle anglického práva i podle novelizovaného Světového antidopinkového kodexu. Pokud Roman Bednář, kterého West Bromwich Albion až do vyšetření a uzavření celé kauzy suspendoval, zmíněnou „obhajobu“ skutečně pronesl a bude na ní trvat, zadělal si na pořádný malér.

Pokus o obchodování s drogami je daleko vážnějším přečinem, než kdyby přiznal, že si kokain a marihuanu obstarával sám pro sebe. O pouhém držení kokainu a marihuany platí totéž. V takovém případě totiž trestní sazebník mluví o zastavení činnosti od čtyř let až po doživotí.

Fotbalista Roman Bednář předává peníze dealerovi.foto: News of the World

Dva roky za pouhé držení drog

Český reprezentant zřejmě vůbec netušil, o čem mluví, když se hájil tím, že drogy kupoval pro kamaráda.

„Mám samozřejmě jen zprostředkované informace z médií, ale takováto obhajoba je naprosto scestná. V novelizovaném Světovém antidopinkovém kodexu platném od 1. ledna letošního roku, jehož ustanovení respektují všechny organizace - Mezinárodním olympijským výborem a vládami jednotlivých zemí světa počínaje a sportovními federacemi konče -  se jasně praví, že i za pouhé držení zakázaných látek může být sportovec potrestán zastavením činnosti na dva roky. A přítomnost drog v organismu nemusí být přitom vůbec prokázána,“ připomíná šéf tuzemské fotbalové disciplinárky a odborník na zmiňovaný Antidopinkový kodex Alexander Károlyi pro Sport.cz.

Kokain vyprchá za pár dnů

Další bod Bednářovy obhajoby, že se za poslední rok třikrát podrobil testu na drogy a pokaždé vyšel čistý, rovněž pokulhává. Alespoň podle Jiřího Chlumského z českého Antidopinkového výboru.

„To opravdu není argument, protože testy na kokain se dělají jen ze vzorku moči, z níž ale stopy kokainu už po pár dnech, maximálně týdnech vyprchají. Nejsou to prostě steroidy, které se dají vystopovat hodně dlouhou nazpátek,“ potvrdil pro Sport.cz Chlumský. „Teoreticky tudíž vzato - sportovec může mít štěstí, že se dopinkoví komisaři trefí při odběru právě do meziobdobí, kdy je čistý,“ nabídl svou verzi.

Mutu za šňupání nehrál sedm měsíců a zaplatil 410 miliónů
Nejznámějším kokainovým hříšníkem poslední doby je rumunský reprezentant Adrian Mutu, který měl v září roku 2004 pozitivní test na „koks“. Hned 29. října byl propuštěn z Chelsea, dostal sedmiměsíční distanc a pokutu 20 tisíc liber od Anglické fotbalové asociace.Trest mu vypršel 18. května 2005, ovšem v červnu mu FIFA nařídila, že musí zaplatit Chelsea část přestupní sumy, za níž na ostrovy přišel. Mutu považoval částku 9,6 miliónu liber za příliš vysokou, takže se odvolal k civilnímu soudu. Ten ale pokutu ještě zvýšil, takže rumunský fotbalista zaplatil ve finále 13,68 miliónu liber, tedy přes 410 miliónů korun.

Zároveň ale připomněl, že mimo soutěžní období není kokain zakázanou  látkou a jako dopink tudíž nemůže být klasifikován.

Za pokus o obchodování s drogami i doživotí

„Jenže soutěžní období je striktně vymezeno normami příslušného sportovního svazu, v Bednářově případu Anglickou fotbalovou asociací. U nás je třeba za soutěžní období považováno celé údobí od začátku do konce Gambrinus ligy, na ostrovech to je podobné, takže ani na tom se Bednář ve své obhajobě točit nemůže,“ reagoval Károlyi.

Ten také pro Sport.cz prozradil, jaké sankce mohou Bednářovi podle Světového antidopinkové kodexu hrozit, pokud se prokáže, že drogy opravdu kupoval.

„Záleží  na tom, jak přečin posoudí a vyhodnotí disciplinární komise Anglické fotbalové asociace. I za pouhé držení zakázané látky ale může Bednářovi zastavit činnost až na dva roky, za obchodování nebo jen za pokus o obchodování s nimi se trest pohybuje od čtyř let až po doživotí."

Reklama

Související témata: