Hlavní obsah

Shaft hraje velkou roli

Průměrní golfisté mají sklon uvolňovat hůl (narovnávat zápěstí) v dřívější fázi švihu než profesionálové. Shaft však hraje roli i při nedokonalém švihu. Proto si mnozí myslí, že průměrní hráči nepotřebují špičkové shafty na míru, neboť veškerá energie uložená v shaftu se ztratí ještě před úderem do míčku.

Článek

John Oldenburg, technický viceprezident společnosti Aldila, však nesouhlasí. „Shaft hraje roli u každého golfisty,“ říká. „I když vedete švih nad správnou rovinou a předčasně uvolňujete hůl, shaft přesto při impaktu nějak působí. Zpomalení je pouze záporné zrychlení – a i takové způsobuje ohyb shaftu.“

Cílem je najít shaft, který se na cestě k míčku – v reakci na součet všech sil, které na něj působí (švihová dráha, bod uvolnění, naklánění horní části těla atd.) – bude ideálně ohýbat a zase narovnávat.

Hráči s rychlejším švihem tíhnou k dokonalejším shaftům, protože nízký krouticí moment jim pomáhá udržovat rovnou letovou dráhu míčku. Pomaleji švihající hráči na druhou stranu těží z většího krouticího momentu, protože jim pomáhá vyrovnávat líc při impaktu a vyhýbat se úderům doprava.

Kompletní článek najdete v červencovém Golf Digest C&S.

Reklama