Hlavní obsah

Hokejisté otočili zápas s Ruskem a na Švédských hrách skončí druzí

STOCKHOLM/PRAHA

Čeští hokejisté otočili ve svém závěrečném vystoupení na Švédských hrách zápas s Ruskem a zvítězili 4:2, když branky zaznamenali Novotný, Koukal, Růžička a Červenka. Reprezentace tedy ve Stockholmu po dvou výhrách a jedné prohře obsadila druhé místo, v celkovém pořadí seriálu Euro Hockey Tour pak skončila třetí. Poslední generálku před startem mistrovství světa absolvuje český tým ve středu v Praze proti Bělorusku.

Foto: Johan Engman, ČTK/AP

Jakub Klepiš před Konstantinem Gorovikovem z Ruska.

Článek

Už po dvaadvaceti vteřinách hry putoval na trestnou lavici Sergej Fjodorov, Češi ale nejenže během přesilovky gólmana Chudobina prakticky neprověřili, po jejím skončení navíc inkasovali. Fjodorov našlápl ve středním pásmu, protáhl se mezi dvěma beky a bekhendovou střelou pod horní tyčku překonal Pavelce. Ještě ve třetí minutě mohl po prostrčení Kvapila srovnat Martin Růžička, Chudobina ale zblízka neprostřelil.

Růžičkův výpad však byl pouhou výjimkou, další minuty se totiž hrálo jen před Pavelcem. Ten nejprve zlikvidoval pokusy Gorovikova se Sušinským, poté si mohl oddechnout, když před zcela prázdnou bránou promáchl Denisov. Ve třinácté minutě se gólman Atlanty blýskl parádním máchnutím lapačkou, čímž agilnímu Fjodorovovi sebral takřka jistý gól. V posledních vteřinách první části zahrozil Voráček, skóre se ale neměnilo.

Zlepšený výkon ve druhé třetině

Ve druhé minutě prostřední třetiny přebral v útočném pásmu Novotný puk od Kašpara a nadvakrát dostal puk za Chudobinova záda. Čechy vyrovnávací trefa nabudila, zadáci Čáslava s Rachůnkem zasypali Chudobina sprškou střel, ruský gólman ale odolal. Stejně jako při dorážce Marka z hranice brankoviště. Na opačné straně pak bleskovým přesunem zabránil Mozjakinovi v gólu Pavelec.

Ve 36. minutě ujeli do přečíslení Klepiš s Červenkou, vyměnili si puk, druhý jmenovaný pak ale ztroskotal na Chudobinovi. O minutu později se do podobné pozice dostali Novotný s Vampolou, který vzal zodpovědnost na sebe, ani nadvakrát ovšem neuspěl. Z protiútoku navíc zahrozil Arťjuchin, sám před Pavelcem zamířil mimo. Za další minutu pak vypálil Kvapil a jeho zblokovaný pokus dorazil do sítě na hranici brankoviště číhající Koukal.

Generálka před MS ve čtvrtek s Běloruskem

Třetí třetinu zahájila sborná náporem, nejtěsnější náskok ale Čechům uchoval jistý Pavelec. Ve 48. minutě se připomněli i Růžičkovi hoši, zapomenutý Rolinek ale nedokázal zvednout kotouč přes Chudobinovy betony. V 57. minutě se ale už Češi mohli radovat, Krstevův pokus tečoval mimo Chudobinův dosah Růžička.

Jenže poklidný závěr si Češi sami zkomplikovali, Kuljašovo nahození Pavelec přes hradbu těl před sebou neviděl a Rusko snížilo na rozdíl jediné branky. V poslední minutě základní hrací doby sáhli Rusové ke hře bez brankáře, místo vyrovnání ale ještě inkasovali, když prázdnou branku trefil Červenka.

Češi tak ve Švédsku obsadili druhé místo, v celkovém pořadí Euro Hockey Tour jim patří třetí příčka. Rusové se prohrou připravili o možnost triumfovat v celém seriálu, z prvenství se radují Finové.

Utkání s Ruskem je předposlední generálkou před blížícím se světovým šampionátem. Ve čtvrtek ještě Češi sehrají v Praze přátelský zápas s Běloruskem, o den později se vydají do Mannheimu, kde odehrají základní skupinu MS. Do turnaje vstoupí v neděli zápasem s Francií.

Turnaj LG Hockey Games 2010
Česká republika - Rusko 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)on-line
Branky a nahrávky: 22. Novotný (Kašpar), 38. Koukal (Kvapil, Mojžíš), 57. Vampola (M. Růžička, Mojžíš), 60. Červenka (Rolinek) - 3. S. Fjodorov (Rjasenskij), 58. Kuljaš (Bělov, Gorovikov). Rozhodčí: Sjöberg, Lärking - Käck, Winge (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:6, navíc Afinogenov (Rus.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4000.
Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Gřegořek, Němec, Blaťák, Gřegořek, Barinka, Krstev, Mojžíš - Klepiš, Červenka, Rolinek - Voráček, Marek, Hubáček - Kašpar, Vampola, Novotný - Kvapil, Koukal, M. Růžička. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Chudobin - Rjasenskij, Bělov, Aťjušov, Kulikov, Kuljaš, Kornějev, Kalinin, Denisov - Kozlov, Fjodorov, Kuljomin - Sušinskij, Gorovikov, Mozjakin - Afinogenov, Svitov, Arťjuchin - Tarasenko, Anisimov, Lisin. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharpin.

Švédové na závěr porazili Finsko

Hokejisté Švédska si v závěrečném utkání na domácím turnaji LG Hockey Games ve Stockholmu spravili chuť po nevydařeném startu i celém vystoupení v Euro Hockey Tour alespoň výhrou nad severským sokem Finskem 3:2. Tým Suomi porazili v této sezoně EHT poprvé, když v listopadu v Helsinkách utrpěli dokonce debakl 0:7 a vysoko prohráli 3:8 i v září v Karlových Varech.

Finové už do utkání vstupovali s jistotou vítězství stockholmském turnaji, který ovládli poprvé od roku 2000, i triumfu po šesti letech v celé EHT. Švédové, kteří Finy zdolali na oplátku v únoru v základní skupině na olympijských hrách ve Vancouveru, už se nemohli posunout ani v jednom případě z poslední pozice.

Od sedmé minuty museli dohánět Finové dvoubrankovou ztrátu, protože nejdříve se trefil Fransson a za 24 vteřin i Nilson. V polovině úvodní části ale vyrovnal v přesilovce zkušený finský bek Nummelin a v 27. minutě vyrovnal Aaltonen.

Za dvě minuty ale vrátil domácímu týmu v oslabení vedení Persson. Těsný výsledek Švédové už před deseti tisíci diváků v hale Globen udrželi, když ve velké šanci dvě vteřiny před koncem neuspěl Kapanen.

Švédsko - Finsko 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Fransson, 7. Nilson (Martensson, Pääjärvi-Svensson), 29. Persson (Harju) - 11. Nummelin (Lehterä, Miettinen), 27. Aaltonen. Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Dahmén, Sabelström (oba Švéd.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.035.
Švédsko: Gustavsson - Magnus Johansson, Gunnarsson, Lindström, V. Hedman, Rundblad, Bäckman, Ekman-Larsson, Fransson - Nilson, Martensson, Pääjärvi-Svensson - Bergfors, Wallin, Nylander - Pettersson, Engqvist, Ericsson - Omark, Harju, Persson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Finsko: Tarkki - Nummelin, Jaakola, Vatanen, Niskala, Hietanen, Kukkonen, Kuukka, Puistola - Miettinen, Lehterä, J. Jokinen - Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen - Mikael Granlund, Santala, Pihlström - Louhivaara, Hytönen, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.
Tabulka LG Hockey Games:
1.Finsko3110111:85
2.Česko311017:75
3.Rusko3101110:114
4.Švédsko310116:84
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Finsko12522341:2821
2.Rusko12433240:3621
3.Česko12333332:3018
4.Švédsko12222630:4912

Reklama

Související témata: