Hlavní obsah

I úspěšné evropské hokejové kluby bojují ve finanční krizi o přežití

PRAHA/ESPOO

Zatímco evropské fotbalové velkokluby denně navzdory celosvětové finanční krizi ohlašují bombastické nákupy hráčů, v hokeji se snad s výjimkou Ruska chovají týmy o dost racionálněji a naopak snižují výdaje, kde se dá. Takřka všechny kluby ze špičkových lig v Evropě včetně české extraligy se rozhodly snižovat platy hráčům. Někde však nestačí ani to a řada klubů bojuje o holé přežití.

Ilustrační foto - hokej.

Článek

Na finanční krizi reagovala většina hokejových klubů v Evropě škrtáním ve výdajích a mezi hlavní položky šetření patřilo snižování počtu hráčů a zároveň redukce jejich platů. Například finské Blues Espoo má pod smlouvou 31 hráčů a teď si s nimi zadlužený klub neví rady. "To je příliš mnoho i pro SM-liigu,” tvrdí ředitel Blues Tom Kivimäki.

Dal proto hráčům svolení, aby si hledali práci jinde. “Klub jim nebude stát v cestě, pokud dostanou nabídky ze Švédska nebo Ruska. Škrtali jsme výdaje všude možně, teď musíme ještě udělat personální změny. Ale ani nevíme, zda to bude možné, vždyť ani ostatní kluby nemají na nové hráče peníze. Nevím, co se stane, když nikdo z klubu neodejde," řekl Kivimäki listu Iltalehti.

Jeho klub byl v posledních dvou letech pokaždé ve finále finské ligy a v premiérovém ročníku Ligy mistrů se probojoval až do semifinále. Jenže navzdory úspěchům na ledě si klub vedl naprosto tragicky v ekonomických záležitostech. Zatímco v roce 2005 činila jeho finanční ztráta dva milióny euro, před dvěma lety už to bylo 3,3 miliónu.

V Hannoveru snižovali platy až o 25 procent

Poslední semifinalista německé ligy Hannover Scorpions zažádal o licenci v příštím ročníku DEL až na poslední chvíli, když se mu podařilo snížit rozpočet klubu z původních 7,5 miliónu eur na 4,4 miliónu a hráči přistoupili na snížení platů v některých případech až o celou čtvrtinu původní hodnoty! Finanční problémy měli také Kolín nad Rýnem a Kassel.

Švýcarské Langnau oznámilo, že bude muset snížit výdaje na chod klubu o milión eur. Aby toho dosáhli, sníží prý platy všem zaměstnancům klubu o 15 procent. Hráči, kteří na to nepřistoupí, si mohou hledat nové angažmá. To už udělal reprezentační obránce Reto Kobach, jenž se dohodl na smlouvě v Ambri-Piotta. Přitom musí Langnau ještě sehnat 400 tisíc euro na navýšení kapitálu pro splnění podmínek pro udělení licence v NLA, jinak může na profesionální hokej zapomenout.

Pět klubů KHL ještě nedávno dlužilo hráčům výplaty

Ruské týmy v Kontinentální lize (KHL) se sice navenek tváří, že jich se krize nijak zvlášť nedotkla, ale problémy skrývané uvnitř pomalu ale jistě bublají. Ani pokladny klubů zaštítěných bohatými společnostmi zrovna blahobytem nezáří. Své by o tom mohl vyprávět Jaroslav Bednář, jemuž navzdory dohodě ucukli před angažováním zástupci Atlantu Mytišči.

Ještě na konci května marně čekali hráči hned pěti klubů KHL na vypořádání všech svých pohledávek vůči zaměstnavatelům. Výplaty hráčům dlužili Voskresensk, Čechov, Novokuzněck, Balašicha, a Novosibirsk. První dva kluby se kvůli dluhům nesměly zúčastnit vůbec prvního draftu KHL, Voskresensk ostatně v lize končí úplně. Většina klubů ale drží své problémy pod pokličkou a halí se mlhou tajemství.

Běloruský Minsk naopak rozpočet víc než zdvojnásobil!

Kazašský účastník KHL Barys Astana už oznámil, že sníží rozpočet z původních 32 miliónů dolarů na "pouhých" 20 miliónů pro příští ročník. Také lotyšské Dynamo Riga si notně utáhlo opasek, což odnesl mimojiné i brankář Martin Prusek. To Dynamo Minsk má opačné starosti. V Bělorusku je hokej číslo jedna i díky velké štědrosti prezidenta Lukašenka, a jeho zástupce v KHL ohlásil nárůst rozpočtu o celých 10 miliónů dolarů oproti loňským sedmi!

Bude se Phoenix stěhovat?

Problémy se sestavováním rozpočtů nemají jen v Evropě. V nedávných letech byli na pokraji bankrotu i kluby NHL jako Ottawa Senators, Pittsburgh Penguins a Buffalo Sabres. A velké nejasnosti panují v současnosti kolem Phoenix Coyotes, kterým v případě prodeje novému majiteli reálně hrozí stěhování do Kanady.

Stěhování hrozilo i německému Norimberku, uvažovalo se o přesunu do Stuttgartu či Mnichova. Nakonec ale hrozby zažehnaly finanční injekce od nového sponzora klubu, klenotníka Thomase Saba. To Duisburg podobného mecenáše nenašel a po odevzdání licence bude hrát jen druhou nejvyšší soutěž. DEL tak bude mít v sezóně 2009-10 jen patnáct mužstev.

Pro odstoupení z nejvyšší soutěže se pro nedostatek financí rozhodl také rakouský Innsbruck nebo české Znojmo. Plzeň zase na poslední chvíli zachránilo 15 miliónů od místních tepláren. Podrobný seriál článků o tom, jak se finanční krize dotkla chodu všech českých extraligových mužstev, připravuje redakce Sport.cz na druhou polovinu června.

Reklama

Související témata: