Hlavní obsah

Český hokej zahajuje léčbu nemocné mládeže: junioři v extralize povinností, nikoli zavazadlem

Praha

Už od nadcházející sezóny budou mít extraligové a prvoligové hokejové kluby povinnost zařazovat na své soupisky k zápasům alespoň jednoho hráče mladšího dvaceti let. Vedení extraligy si od tohoto kroku slibuje především zvýšení konkurenceschopnosti českého juniorského hokeje, který v posledních letech za světovou špičkou zaostává.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel extraligy Josef Řezníček (vpravo) předává prezidentovi klubu PSG Zlín Miroslavu Adámkovi pohár pro vítěze základní části.

Článek

„Reprezentace do dvaceti let nezískala na mistrovství světa medaili už osm let a je tristní, jakým způsobem prohrává zápasy se světovou špičkou. Celou situaci jsme si pečlivě zanalyzovali a dospěli zejména k tomu, že mladí hráči u nás nehrají dospělý hokej," říká ředitel extraligy Josef Řezníček.

„Někdy na konci první čtvrtiny základní části hrálo v naší extralize jen 0,64 procent juniorů, tedy ročník 1993 a mladší. Ve srovnání s ostatními zeměmi je to malé číslo. Vždyť jen ve Švédsku tvoří junioři 3,3 procenta a ve Finsku 2,8 procenta," prozrazuje Řezníček výsledky svých průzkumů.

Podle jeho návrhu budou mít extraligové i prvoligové celky již od příští sezóny povinnost zařadit do dvacetičlenné zápasové soupisky alespoň jednoho hráče do devatenácti let. Zbytek by tvořili dva gólmani a sedmnáct hráčů do pole. „Týmy tak budou mít, neříkám povinnost, ale minimálně snahu nasadit svého mladého hráče do zápasu a ne aby s mužstvem cestoval jen jako zavazadlo," vysvětluje Řezníček.

Na gólmany se pravidlo nevztahuje

Ačkoliv se na první pohled nemusí zdát, že by se junioři na led i přes zapsání na soupisku skutečně dostali, je tomu právě naopak. Maximální počet sedmnácti dospělých hráčů do pole totiž není nikterak velký. Dělá to například šest obránců a jedenáct útočníků, což jsou necelé čtyři útočné formace.

„Kluby k nasazování juniorů direktivně nenutíme, ale jen sedmnáct hráčů do pole už je velice okleštěná sestava. Odehrát takto jeden zápas se vydržet dá, ale tři během týdne určitě ne," je přesvědčený šéf extraligy a přidává, že nově chystané pravidlo nebude moci být využíváno na gólmany. „To by si každý posadil na střídačku devatenáctiletého brankáře jako dvojku a měl by splněno." Soupiska může být kdykoliv rozšířena až na dvaadvacet jmen, ovšem jen dalšími juniorskými hráči.

Řezníčkův návrh dnes schválil výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

Reklama

Související témata: