Hlavní obsah

Extraliga má za sebou nejvyrovnanější základní část

PRAHA

Nejdramatičtější základní část v historii přinesla letošní hokejová extraliga. Až do posledního 52. kola bylo dvanáct celků ve hře o postup do bojů o titul, což v minulosti nebylo zvykem. Velkou zásluhu na tom má ale změna schématu soutěže, díky které do další fáze postupuje deset místo dřívějších osmi týmů. Tato úprava pravidel se podle všeho představitelům extraligových klubů povedla, opačným počinem bylo zrušení hrozby sestupu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář hokejistů Znojma Jiří Trvaj

Článek

Základní část vyhrál stejně jako před rokem Liberec, který opět spoléhal na podle statistik nejlepšího brankáře soutěže Milana Hniličku. Bílí Tygři se zároveň mohou pochlubit nejvyrovnanějším kádrem. Žádné útočné eso totiž ve svém týmu nemají. Nejproduktivnějším hráčem mužstva vedeného trenérem Josefem Palečkem byl Leoš Čermák, který v kanadském bodování obsadil se ziskem 29 bodů až třicáté místo. Polovinu bodů navíc získal v průběhu hostování v pražské Slavii.

Své postavení však nyní musí Liberec obhájit v play-off, kde se bude snažit napravit loňský čtvrtfinálový kolaps. I proto Severočeši svůj triumf v první části sezóny nepřeceňují, od začátku extraligy všichni mluví jen o play-off.

Za Libercem se v tabulce srovnaly Pardubice, České Budějovice a pražská Sparta, tedy týmy, které mají dostatečné finanční zázemí a patřily mezi favority. Přímý postup do čtvrtfinále si zajistil i Zlín a Slavia Praha. Tým kouče a generálního manažera Vladimíra Růžičky si na začátku sezóny prošel velkou krizí, dlouho se pohyboval v dolních patrech tabulky, ale ve druhé polovině se zvedl.

BILANCE ZÁKLADNÍ ČÁSTI O2 EXTRALIGY
KANADSKÉ BODOVÁNÍNejlepším hráčem sparťan Hlinka
STATISTIKYBrankářům zase vládl Hnilička
DOMA/VENKULiberec opět doma vládl, ale ne jako loni

K příjemným překvapením soutěže patřily Karlovy Vary, které se od začátku pohybovaly v horní polovině extraligy a ještě v posledním kole byly ve hře o přímý postup do čtvrtfinále. Nakonec Energie skončila sedmá, přesto pro ni poprvé v historii klubu nekončí sezóna po základní části a Západočeši se tak těší na play-off.

Až v posledním úterním 52. kole postoupili do předkola hokejisté Kladna, Znojma a Třince. Středočeši po celou sezónu spoléhali zejména na excelentní přesilové hry a výkony dua Pavel Patera - Martin Procházka, které nakonec Rabat do další fáze extraligy dotáhlo. Znojmu zase v závěru pomohly dvě výhry na ledě soupeřů. Třetí tým uplynulé sezóny byl sice dlouho po Vsetínu venku nejhorší, ve finiši však vyhrál v Litvínově a Karlových Varech a konec sezóny oddálil. Třinci zase pomohl příchod brankáře Romana Čechmánka.

Vsetín prošel sezónou bez strachu

Černý Petr tak nakonec zůstal Vítkovicím a Litvínovu. Již dříve ze hry vypadla Plzeň. Neuspěly tak týmy, které se jako jediné v průběhu sezóny rozhodly vyměnit trenéry. Příchody Miroslava Fryčera, Jaroslava Hübla a Jiřího Kučery ale kýžené ovoce nepřinesly. Obecně se však potvrdil trend z předchozí sezóny, že ke změnám na trenérských postech už nedochází tak často. V minulém ročníku vyměnily šéfy střídaček čtyři kluby.

V letošní sezóně však došlo k minimu změn možná i proto, že žádnému týmu nehrozil sestup, respektive účast v baráži. Extraligoví manažeři se totiž před sezónou dohodli, že VIP skupina účastníků soutěže se nebude měnit a baráž si zrušili. Vítěz první ligy může mezi elitu postoupit jen v případě, že splní předem stanovené podmínky, mezi nimiž momentálně je i povinnost složit 25 miliónů korun.

Uzavření soutěže uvítal zejména Vsetín, který byl stejně jako před rokem prakticky jen do počtu a od 16. kola extraligu uzavíral. Díky tomu, že Valachům nehrozila baráž, však tentokrát mohli postupně uvolňovat hráče, o které byl zájem a na jejich posty zařazovat hosty z první ligy a vlastní juniory. Celkem nastoupilo ve vsetínském dresu 45 hokejistů, vyšším číslem se nikdo jiný pochlubit nemůže.

Více diváků

I přes počáteční nezájem diváků navštívilo čtrnáctý ročník základní části samostatné české extraligy více fanoušků než před rokem, i když jen o necelých 19 tisíc. Průměr se tak zvedl o 52 lidí na jedno utkání.

Přestože byly nesmyslně zrušeny druhé asistence, což je česká specialita, může se vítěz kanadského bodování pochlubit lepší bilancí než jeho předchůdce. Jaroslav Hlinka nasbíral v sezóně o tři body více než jeho loňský spoluhráč v pražské Spartě Jan Marek. Výrazně si však polepšil nejlepší střelec. Pardubický Petr Sýkora nastřílel 37 branek, což je rekord posledních devíti let. Lepší mušku měl naposledy v sezóně 1997/98 David Moravec, který dal za Vítkovice 44 gólů.

Reklama