Hlavní obsah

Frolík si v kabině moc nevyskakuje

PRAHA

Startoval už na minulém šampionátu dvacítek, přesto bude kladenský útočník Michael Frolík v českém výběru zase nejmladší. "V kabině si taky moc nevyskakuju," hlásí s úsměvem sedmnáctiletý hokejový forvard. Na předchozí mistrovství v americkém Grand Forks má parádní vzpomínky. Proti Švýcarům předvedl úchvatné sólo přes celé kluziště zakončené gólem.

Článek

Trefil se i v boji o bronz proti USA. "Právě zápas proti domácím mi nejvíc utkvěl v paměti, ta radost po výhře v prodloužení," nezapomíná Frolík.

V lize se teď ale s Kladnem trápí. Loňský čtvrtfinalista je těsně pod hranicí postupu do play-off. Ve čtyřiatřiceti utkáních zaznamenal technicky disponovaný mladík jen dva góly. "Moc nám to nejde, to je pravda. Ale teď myslím už jen na šampionát. Místo na něm si ještě musím vybojovat v kempu," nepředbíhá.

Na klání dvacítek v Kanadě Frolík myslel už před sezónou. Na jejím konci ho totiž v červnu ve Vancouveru čeká draft. "Mistrovství je velká příležitost ukázat se skautům týmů NHL. Minule se ode mě moc nečekalo, teď už to asi bude jiné. Budu muset ten minulý rok potvrdit." K tomu však potřebuje zejména pořádný výsledek celého týmu.

Chce zase medaili, ale bronz už má

"Bronz už mám. Zlato nebo stříbro by bylo super," pookřeje. "Základ je postup ze skupiny, pokud možno z prvního místa, abychom šli rovnou do semifinále. Pak už bude záležet na maličkostech. Když získáme medaili, tak budu zase spokojený," tvrdí.

Mezi největší favority počítá Frolík oba týmy ze Severní Ameriky a také Rusko. "Ti mají hodně silný ročník a ve svém středu Malkina. Tipuji ho na největší hvězdu mistrovství," jmenuje rychlíka z Magnitogorsku, který rozhodl i seniorský duel s Českem na Rosno cupu. "Mezi juniory se hraje trochu jiný hokej než třeba v extralize. Za pár zápasů si ale člověk zvykne. Uvidíme, do jaké lajny mě trenér Rulík pošle," přemítá.

Bez Vánoc už potřetí v řadě

Na Vánoce nebude doma už potřetí v řadě, tenhle problém ovšem moc neřeší. "Vzpomenu si na rodinu, to určitě. Jedu tam ale kvůli hokeji, tak to nemůžu moc prožívat." Společnost mu bude dělat hlavně halda časopisů, které nakupoval na letišti. "Ale knížky ne. Já moc velký čtenář nejsem."

Možná se však v Kanadě dočká příjezdu otce, bývalého hokejisty Kladna. "Do Ameriky loni nedorazil, takže to ještě není jisté. Moc by mi ale nechyběl, on mě totiž dost sekýruje," zasměje se Frolík.

Reklama

Související témata: