Hlavní obsah

Sparta - Pardubice 2:3Hašek tentokráte nájezdy zvládl, Pardubice tak slaví výhru na Spartě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Špirko 0 : 1
34. Langhammer 1 : 1
45. Macholda 2 : 1
45. Cetkovský 2 : 2
65. Špirko 2 : 3

PRAHA

Brankář Dominik Hašek se po svém návratu do extraligy dočkal v pardubickém dresu na druhý pokus výhry. Zatímco proti Zlínu Východočeši v samostatných nájezdech neuspěli, na ledě Sparty jim tato činnost vynesla bonusový bod za výhru 3:2. Naopak sparťané si ve druhém zápase v sezóně připsali již druhou prohru po trestných stříleních. Hrdinou zápasu byl pardubický Špirko, autor gólu, asistence a rozhodujícího nájezdu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Sparty Jan Chábera kryje příležitost Libora Pivka z Pardubic.

Článek

Sparťanští fanoušci po vhození úvodního buly vytáhli transparenty mapující úspěšnou kariéru gólmana soupeře Dominika Haška. Ten poslední zvěstoval, že čtyřiačtyřicetiletý brankář prchne z holešovického ledu po třech inkasovaných brankách již v desáté minutě. Po chvilce se ale ukázalo, že to bylo jen zbožné přání pražských příznivců.

Sparta si sice vytvořila územní převahu, do zakončení se ale přes pozornou pardubickou obranu dostávala stěží. Výjimkou byla jen Hromasova střela zblízka, která ovšem Haška stejně nezaskočila. Východočeši poprvé zahrozili až v patnácté minutě, nicméně úspěšně. Při přesilové hře přikopl Cetkovský perfektní placírkou puk Špirkovi, pro něhož nebylo žádným problém trefit odkrytou klec. Pardubice branka navnadila, o dvě minuty později Cháberu notně vystrašila ukrytá střela Koláře zpoza obránce.

Po šesti minutách hry ve druhé třetině přišla největší šance domácích. Netík už se chystal zasunout kotouč do prázdné branky, když jej na poslední chvíli za cenu faulu zastavil Cetkovský. V 30. minutě rozehrával Hašek za svou brankou puk a po jemném kontaktu s projíždějícím Ručinským padl k ledu. Haškův spoluhráč z Nagana zamířil na trestnou lavici, což sparťanské publikum neslo dost nelibě - při každé další gólmanově rozehrávce spustilo pískot a skandování „Hašek ven“.

Nájezdy rozhodl Špirko

Nutno podotknout, že tento moment zápasu pomohl. Hra nabrala na obrátkách, šance se přelévaly ze strany na stranu. Nejprve zakončil při přečíslení těsně mimo Vykoukal, z protiútoku nebezpečně pálil Koukal. V 34. minutě se v mele před Haškem nejlépe zorientoval Langhammer, který procpal puk za lajnu a srovnal na 1:1. V poslední minutě druhé části už sparťané zvedali ruce nad hlavu podruhé, rozhodčí ale těsně před tím, než Kratěna dopravil puk do sítě, zapískali a gól tak neplatil.

V úvodu třetí periody se dvakrát připomněl Hašek - nejdříve zastavil puk po Výborného střele zblízka, o pár sekund později skončila rána Broše na jeho vyrážečce. V 45. minutě se poroučel na trestnou lavici Pivko, dlouho na ni ale nevydržel. Už po jedenácti vteřinách poslal Pražany do vedení Macholda. Pardubice se ale rychle oklepaly a za necelou půl minutu bylo znovu srovnáno. Opět u toho byla dvojice Špirko - Cetkovský. Prvně jmenovaný přihrával, druhý pak zblízka překonal Cháberu.

V následující minutě předvedl fantastický zákrok Hašek, když Vykoukalovu dělovku z mezikruží zásluhou výtečného reflexu zastavil na čáře. Dvě minuty před koncem základní hrací doby mohli po rychlém úniku 2 na 1 rozhodnout Kratěna s Brošem, nadějnou situaci ovšem překombinovali a k zakončení se ani nedostali. V čase 59:50 byl vyloučen domácí forvard Koreis a Pardubice tak prodloužení začínaly přesilovkou 4 na 3. Tu ale nevyužily a zápas tak dospěl až k samostatným nájezdům. V nich byli štastnější hosté, vítéznou branku si připsal Špirko.

HC Sparta Praha - HC Eaton Pardubice 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 34. Langhammer (Netík), 45. Macholda (Broš, Hrdel) - 15. Špirko (Cetkovský), 45. Cetkovský (Špirko), rozh. nájezd Špirko. Rozhodčí: Šindler, Turčan - Pešek, Rozlílek. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. Diváci: 8689.
Sparta Praha: Chábera - Vykoukal, Jan Hanzlík, Macholda, Gulaši, Černošek, S. Hudec, Mrázek - D. Výborný, J. Hlinka, Ručinský - Kratěna, Broš, Hromas - Ton, Langhammer, Netík - Podlešák, Hrdel, Koreis. Trenéři: Hynek a F. Výborný.
Pardubice: Hašek - Richter, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Kočí, M. Šeda - P. Sýkora, Divíšek, Pivko - Kolář I, Koukal, Starý - Cetkovský, Somík, Špirko - Klejna, Rákos, Zohorna. Trenéři: V. Sýkora a Votruba.

Reklama

Související témata: