Hlavní obsah

Hokejový obránce Tůma se vrátil ze zámoří do Litvínova

LITVÍNOV

Hokejový obránce Martin Tůma se po čtyřletém působení v zámoří vrátil do Litvínova. V severočeském celku se dvaadvacetiletý zadák dohodl na smlouvě do konce sezóny. Uvedly to v pondělí oficiální internetové stránky litvínovského klubu.

Článek

Bronzový medailista z mistrovství světa hráčů do dvaceti let z roku 2005 z Grand Forks se stal nejurostlejším hráčem současného litvínovského kádru. Měří totiž 196 centimetrů a váží rovný metrák. V extralize má na kontě jediný zápas, který odehrál za Litvínov už v šestnácti letech.

Tůmu draftovala v roce 2003 Florida v pátém kole jako celkově 162. v pořadí. Ve stejném roce zamířil rodák z Mostu za Atlantik a dva roky oblékal dres Sault Ste. Marie Greyhounds v juniorské OHL. Potom hrál na farmách v nižší AHL v San Antoniu, Rochesteru a také v ECHL za celek Florida Everblades.

Před touto sezónou Tůma nastoupil v přípravných zápasech na nový ročník NHL za Floridu v jednom utkání a vstřelil branku. Na farmu do Rochesteru jej poslalo vedení Panthers 22. září, o necelé dva týdny později se stěhoval do Everblades do ECHL. Před bojem o první šanci v NHL v nižších soutěžích dal Tůma přednost raději návratu do Evropy.

"Mělo se nás v AHL střídat šest hráčů zhruba o dvě místa, takže bych v této soutěži nějakých dvacet zápasů za sezónu asi odehrál, ale to mi nestačilo. Chtěl jsem někam, kde budu nastupovat pravidelně," vysvětlil Tůma důvod svého návratu na klubovém webu.

O jeho služby se údajně zajímal i nejmenovaný celek z Ruska, ale urostlý bek dal přednost mateřskému klubu. "Po šesti letech jsem zase doma, chci hrát co nejlíp, prosadit se a týmu pomoci," uvedl Tůma, který se do Česka vrátil v neděli a v úterý by se měl zapojit do přípravy A-týmu. Do extraligy by mohl premiérově naskočit ve čtvrteční televizní předehrávce 13. kola v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata: