Hlavní obsah

Liberec jde do boje o finále s lepší bilancí, Slavii to netrápí

PRAHA

Prvním zápasem odstartuje ve středu od 17:25 semifinále České pojišťovny play-off, ve kterém se proti sobě postaví hokejisté Slavie Praha a Bílí Tygři z Liberce. Souboj druhého celku základní části extraligy s třetím slibuje vyrovnané zápasy. Když se oba soupeři v roce 2005 potkali v play-off naposledy, vítěz série byl znám až po sedmém rozhodujícím zápase.

Článek

Na čtvrtfinále play-off před třemi rádi vzpomínají ale jen v Liberci. Tehdy se v obou týmech mohli díky stávce v NHL představit takoví hráči jako Pálffy, Špaček, Kotalík, nebo Jiří Fischer. Liberec byl v play-off nováčkem, zatímco slávisté už měli za sebou titul a účast ve finále, navíc se sedmý zápas hrál na jejich ledě. Jenže libereckým tehdy vycházelo vše, na co sáhli a první třetinu vyhráli 4:0, a po výsledku 5:1 slavili postup do semifinále.

Od té doby se oba týmy v play-off nepotkaly, souboje v základní části letošní sezóny však znovu mluví ve prospěch Liberce. Severočeši vyhráli tři ze čtyř zápasů včetně obou hraných ve vysočanské aréně. Zajímavostí přitom je, že v každém zápase prohrál tým, který jako první skóroval.

Produktivitu Slavie mohutně podporují obránci

Záporná bilance vzájemných zápasů ale slávisty nestraší. „Play-off je jiná soutěž, v něm se všechno maže,“ říká brankář Adam Svoboda. Jeho spoluhráč David Hruška se navíc těší, že série s Libercem bude fanoušky táhnout. Když má ale tipnout favorita, nedokáže odpovědět. „Viděl bych to padesát na padesát,“ tvrdí hráč, jenž ve vyřazovacích bojích zaznamenal již osm bodů a v tabulce produktivity je druhý za kladenským Martinem Procházkou. Ten už ale svůj bodový účet nerozšíří.

V letošním play-off ale zdatně podporují produktivitu Slavie také obránci. V prvním utkání čtvrtfinále s Třincem se na vítězství 4:1 z útočníků podílel jen Klepiš, zbylé branky obstarali obránci Novák s Žižkou. V následujícím domácím zápase zase skóroval Kadlec. Celkově se pak zadáci Slavie, ať už gólem nebo nahrávkou, podepsali pod osm z třinácti zásahů ve čtvrtfinálové sérii.

Třinec Slávisté nakonec zdolali 4:1 na zápasy a Růžičkův tým se mohl spolehnout na bezchybné výkony brankáře Svobody, který v pěti zápasech inkasoval pouhých sedm branek. O třicetiletém brankáři přitom mnozí říkají, že není brankářem pro vyřazovací boje. V základní části sice září, v play-off ale vybouchne. „Je mi ukradený, kdo si co myslí,“ nevzrušuje se Svoboda.

Liberec chce vybílit i O2 Arenu

Také Liberec se může opřít o kvalitní výkony gólmana. Marek Pinc dokázal výborně zastoupit Milana Hniličku, jenž se nyní trápí v ruské Ufě. Při vítězství ve čtvrtfinále nad Spartou (4:0) byl týmu oporou a ve druhém utkání série nedovolil Pražanům vstřelit ani gól. "Gólman je bezpochyby velkou oporou Liberce, ale kdybych měl ukázat na jednoho hráče, který je schopen rozhodnout celou sérii, tak je to Čermák," připomíná ale svého někdejšího svěřence kouč Slavie Vladimír Růžička.

Leoš Čermák ve čtyřech zápasech se Spartou zaznamenal pět branek a jednu asistenci, zápasy proti Slavii, v jejímž dresu v minulosti odehrál přes stovku utkání, bere vždy prestižně. A před prvními zápasy na ledě soupeře svému týmu věří. "Nejlepší by bylo urvat urvat vítězství hned v prvním utkání a od toho se odrazit dál," tvrdí kapitán Bílých Tygrů.

Liberec se ve čtvrtfinále play-off mohl spolehnout na velkou podporu fanoušků, kteří při domácích zápasech vytvořili skvělou atmosféru v bílém stylu, kdy se na žádost klubu hromadně převlékli do bílého. Takzvanou ´white out výbavu´ (bílý ručník a tričko) si hodlají přivézt i k prvním zápasům do Prahy a hnát své miláčky k vítězství. Do Prahy míří asi šest autobusů s libereckými příznivci, další dorazí po vlastní ose. Ve sparťanské hale podporovalo Liberec ve čtvrtfinále kolem šest stovek lidí, v O2 Areně by se jich mohlo objevit kolem tisícovky.

Reklama

Související témata: