Hlavní obsah

Motivátor Růžička zase úřadoval. To byste ho museli vidět, smál se střelec Žižka

PRAHA

Tohle už nemůže být náhoda! Pokud dojde v play-off na rozhodující pátý nebo sedmý zápas, takřka se stoprocentní pravděpodobností si můžete být jisti, že z něj Slavia vyjde vítězně. Sešívaní za posledních jedenáct let sehráli deset zápasů o všechno a hned devětkrát z nich odcházeli vítězně. Stejně jako letos v předkole s Karlovými Vary. „Deset let jsme vždy v play-off. Nevím, jak je to možné, ale ty těžké zápasy hrát umíme,“ usmívá se trenér Vladimír Růžička.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Vladimír Růžička na střídačce hokejistů Slavie Praha

Článek

Slávisté se přitom v letošním předkole nenacházeli v ideálním rozpoložení. Dva domácí zápasy s Karlovými Vary sice zvládli, na západě Čech ovšem selhali. Nejprve přišli o výhru v samém závěru třetí třetiny, ve čtvrtém duelu pak museli skousnout ostudný debakl 0:7.

I samotní karlovarští hráči před rozhodujícím pátým duelem prohlašovali, že jsou na tom lépe než jejich soupeř. Tomu prý navíc docházejí i fyzické síly. Jenže úterní utkání Slavia jednoznačně opanovala. A znovu ukázala, že rozhodující mače jsou její doménou. „Nevím, jak je to možné, ale ty těžké zápasy hrát umíme,“ pokyvuje hlavou kouč Vladimír Růžička.

Slavii pomohl zvrat v prvním zápase

„Tyhle zápasy jsou vždycky kdo s koho.Většinou rozhoduje, kdo dá první gól. Dali jsme ho my, čímž jsme se uklidnili. Po druhém gólu bylo vidět, že z nás všechno spadlo,“ liboval si slávistický stratég. A neopomněl pochválit své svěřence, kterak se sebrali z těžkého direktu ze čtvrtého zápasu série. „Hráčům musím poděkovat za obrovskou bojovnost. Že se po dvou prohrách ve Varech nesložili. Strašně nám ale pomohl první zápas, kdy jsme po dvou třetinách prohrávali o dva góly a zázrakem se nám to podařilo otočit.“

„Slavia výborně drží modrou čáru, brání ji ve čtyřech pěti hráčích. Když nahodíte puk, chvilku vás přidrží a pak vám chybí vteřina. Na svém hřišti navíc hrají výborně, fyzicky náročný hokej,“ pochválil svého soka i karlovarský útočník Lukáš Pech.

Kopřiva potvrdil, že je vynikající gólman

Letošní úspěch sešívaných je o to překvapivější, že jej dosáhli bez zvučných jmen v sestavě. Vždyť Růžička v průběhu sezóny zapracoval do kádru řadu nadějných odchovanců. Kádr složený s hvězdných jmen byl totiž finančně až příliš nákladný. „Dva tři roky zpátky jsme měli zkušenější mužstvo. Je znát, když hrají Beránek, Hruška, Červenka nebo Bednář,“ vypočítává Růžička, který se oproti minulým sezónám naopak mohl spolehnout na jistotu v brance. „Míra Kopřiva potvrdil, že je vynikající gólman. Zápasy, ve kterých jde o všechno, umí chytat.“

Hlavní kouzlo však spočívá zejména v samotném Růžičkovi. Své mužstvo vždy dokáže na rozhodující moment série dokonale připravit. V čem tkví jeho kouzlo? „To byste museli vidět... Už od rána chodí po šatně, povzbuzuje a hecuje. Každému hráči maluje, co má hrát. Vůbec se nezastaví. Možná je nervóznější než my hráči. Chce z nás shodit nervozitu a vzít ji na sebe,“ prozrazuje obránce Tomáš Žižka.

Tři zápasy v řadě není jednoduché vyhrát

„Každý viděl, že zápasy s Karlovými Vary byly naprosto vyrovnané.Já jsem ale věděl, že vyhrát tři zápasy za sebou není jednoduchý,“ spoléhal Růžička na to, že karlovarský obrat by nemusel vyjít.

Teď slávisty čeká Liberec, který je papírovým favoritem. Co na Bílé Tygry vymyslí stratég Růžička?

Reklama

Související témata: