Hlavní obsah

Patera s Vlasákem na Kanárských ostrovech hokej neřešili

KLADNO

Pavel Patera, jeden z klíčových hráčů zlaté generace českého hokeje, bude i v nadcházející sezóně patřit k oporám extraligového Kladna. Bez větších problémů zvládl letní přípravu a během dovolené u moře nabíral síly, aby znovu unesl roli nejvytěžovanějšího hráče týmu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kladenský Pavel Patera (vlevo)

Článek

„Byl jsem na Kanárských ostrovech s Tomášem Vlasákem. Jezdíme každý rok na stejné místo. Celé rodiny, s dětmi. Tam je to vyloženě pasivní odpočinek. Hokej prakticky neřešíme. Na pláži nemá místo. Člověk hlavně nabírá psychické síly,“ směje se Patera.

Po návratu domů se pustil do pravidelného sportování. „Nejčastěji hraji tenis. Dvakrát i třikrát týdně. K tomu přidám vyjížďky na kole. Kdybych nic nedělal, tak mi vyletí váha. Kila si hlídám. Navíc mám tu výhodu, že i kdybych to nějak neudržel, tak po prvních čtyřech trénincích na ledě jsem zase na své váze. Prostě se vypotím a nemám problém,“ vypráví zkušený centr.

Nemá problém přinutit se k samostatné přípravě v době dovolené. „Člověk se musí udržovat, aby ta předešlá práce nepřišla vniveč,“ vysvětluje Patera. Po letošní přípravě na suchu se cítil velmi dobře. „Dokonce lépe než v minulých letech.“

Celý objem naordinovaný trenérskou dvojici Müller-Kasík zvládl bez problémů. „Bez přípravy to prostě nejde. Když chce člověk v sezóně stíhat, tak musí makat. A dokonce si i přidávat,“ tvrdí borec pyšnící se zlatem z olympijských her v Naganu a čtyřmi triumfy z MS.

Tělo musí bolet 

Dokonce přiznává, že se na začátek tréninkového procesu těšil. „Protože jsme brzy vypadli ze soutěže. Vlastně jsme měli dva měsíce volno. Nemohl jsem se dočkat, až začnu něco dělat. Ale hlavně ze začátku, než se tělo rozhýbe, se člověk cítí všelijak. A pak jsou samozřejmě týdny, kdy je příprava těžší. Ale kdyby tělo nebolelo, bylo by to špatné.“

Patera si pochvaluje novinky, které se do přípravy zapracovávají. „V minulosti byly tréninkové jednotky delší. V současnosti absolvujeme 90 minut nebo dvě hodiny, ale bez prostojů. V plné intenzitě. Navíc dříve se tolik nejezdilo na kole, nevyužívaly se inlinové brusle. Tyhle novinky vítám,“ vykládá Patera.

Už se těší, až poprvé vyrazí v závěru července k prvnímu tréninku na ledě. „Srpen je hodně nepopulární. Člověk je dvakrát denně na ledě. K tomu ještě občas přijde trénink v posilovně. Každý potom vyhlíží start extraligy. Já nejsem výjimka,“ culí se vyhlášený technik.

A co žene Pateru dál, když už posbíral všechny trofeje a na pronikavý úspěch s extraligovým Kladnem může myslet jen těžko? „Pořád mě hokej baví. Jistě, na každého občas přijdou černé dny. Ale takové chvíle musíte překousnout. A hokejem se bavit,“ usmívá se Patera a věří, že Kladno bude černým koněm. „Když se nám vyhnou zranění a chytíme začátek sezóny, bude to dobré. A play-off je přece nevyzpytatelné.“

Reklama

Související témata: