Hlavní obsah

Vítkovice jsou v semifinále, Budějovice doma nedaly ani gól

PRAHA

Hráči Vítkovic si zahrají semifinále play-off hokejové extraligy. V šestém utkání vyhráli na ledě Českých Budějovic 2:0 a celkově opanovali čtvrtfinálovou sérii poměrem 4:2. Loňský finalista o svém triumfu rozhodl profesorským výkonem už v první třetině, kterou vyhrál 2:0. Po Pardubicích je tak znám druhý tým, který bude bojovat o finále. Ve skupině o udržení porazili hokejisté Brna Kladno 3:0 a Sparta nestačila na Mladou Boleslav, které podlehla 2:4.

Foto: David Veis, ČTK

Hokejisté Vítkovic se radují z branky do českobudějovické sítě.

Článek

Domácí přitom mohli začít skvěle, dostali dost šancí na vstřelení gólu. V osmé minutě už třetí hostující hráč seděl na trestné lavici. Žádná radost se ale nedostavila. Naopak při oslabení mohl skórovat Jiří Burger. Gól padl až ve třinácté minutě. Do vedení poslal Vítkovice Lubomír Vosátko.

V šestnácté minutě domácí fanoušci nelibě nesli zranění Václava Pletky, jenž zůstal ležet po střetu s Janem Káňou. Vítkovický forvard vyfasoval dvě plus dvě minuty za vysokou hůl. Na led nastoupila uklízecí četa, která musela odstranit krev.

Ale ani čtyři minuty s hráčem navíc srovnání nepřinesly. Jediné, co mohlo domácí těšit, bylo, že se Pletka vrátil po ošetření do hry. Celkem deset minut početní výhody nevedlo k tomu nejdůležitějšímu - domácí nedokázali za úvodních dvacet minut vstřelit gól.

Důvodem byla i slabá střelba, hostující gólman Roman Málek si připsal jen šest zákroků. A aby toho nebylo málo, tak sedmadvacet sekund před koncem byl stav 0:2. Marek Malík využil po pár sekundách přesilovku. Pokud chtěli Jihočeši odvrátit konec sezóny, museli přes přestávku vymyslet něco lepšího.

Domácí tlačili, ale gól nedali

Před druhou třetinou se dočkal ocenění trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jaroslav Pouzar. Unesco udělilo tomuto československému reprezenantovi světovou cenu fair play. Plaketu mu předala bývalá tenistka Helena Suková.

Na ledě se ale skóre dlouho neměnilo, což mělo za výsledek, že domácí trenér František Výborný více a více burcoval a povzbuzoval hráče na střídačce. Vítkovice ale předváděly profesorský hokej, který na domácí platil.

V polovině utkání Budějovice ukázaly, že hrají doma. Nejdříve se dostal do šance Tomáš Mertl, po pár sekundách Roman Pšurný, ale Málek stále držel čisté konto. A to i po další akci těchto dvou hráčů. Domácí dostávali hosty pod tlak, ale ti stále vedli 2:0.

Dvě minuty před koncem prostřední části jel na budějovického brankáře Jakuba Kováře Roman Tomas, ale šanci promarnil, stejně dopadl na druhé straně i Lukáš Květoň.

Vítkovice obrat nedovolily 

Vše do útoku. Budějovice nemohly ve třetí třetině otálet. Jenže první velkou šanci měl opět hostující Tomas, ale Kovář předvedl před vyprodaným hledištěm vynikající zákrok.

Poté domácí dostali příležitost v podobě přesilové hry, ale i přes velkou snahu gól opět nedali. A to ani při hře pět na tři, která trvala 32 sekund. V tu chvíli začaly pracovat nervy. Budějovický Jiří Šimánek šel předčasně do sprch, na ledě se od fanoušků objevily odpadky. Trenér Výborný zkusil i hru bez brankáře, ale bylo pozdě.

Domácí v posledním urkání sezóny nevstřelili gól, což se jim stalo s Vítkovicemi v letošním play-off podruhé.

V zápasech o udržení Kladno klopýtlo

V zápasech o udržení podlehlo Kladno domácímu Brnu 0:3 a Mladá Boleslav před domácími diváky porazila Spartu 4:2. Kladno má náskok před poslední Boleslaví již pouze tři body.

České Budějovice - Vítkovice Steel 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Vosátko (Szturc, Tomas), 20. Malík (Ujčík, Burger). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:10, navíc Šimánek (CB) 10 + DKU. Využití: 0:1. Diváci: 6421.
Jakub Kovář - Vykoukal, Vydarený, Kolarz, Ptáček, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, Burian - L. Květoň, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Červený, Langhammer, Podlešák. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Málek - Vosátko, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Ficenc, Bartoň, Rehák - Huna, Húževka, Strapáč - Ujčík, Burger, Káňa - Pohl, Vrána, Klimek - Szturc, J. Sýkora, Tomas. Trenéři: Trličík a Moták.
Skupina o udržení
Brno - Kladno 3:0on-line
Branky: 39. R. Procházka, 57. Balej, 59. Stehlík.
Mladá Boleslav - Sparta 4:2on-line
Branky: 4. Marušák, 26. Vrbata, 32. Dudáš, 33. Bahenský - 44. Broš, 50. Chmelíř.
Tabulka:
1.HC Kometa Brno58225130146:16077
2.HC Sparta Praha58167332128:15865
3.HC Vagnerplast Kladno58133636122:18845
4.BK Mladá Boleslav58174532140:17542
Poznámka: Mladé Boleslavi bylo odečteno 22 a Kladnu 6 bodů za neoprávněný start hráčů.

Reklama

Související témata: