Hlavní obsah

Znojemským hvězdám v extralize tečou nervy

PRAHA

Rozpaky za sebou zanechává dosavadní působení hvězdného tria Vokoun, Eliáš, Havlát ve Znojmě. V hokejové extralize měli zářit, zatím ale spíš jen přivykají českým poměrům a tečou jim z nich nervy.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Brankář Znojma Tomáš Vokoun (vpravo) zasahuje proti pardubickému Tomáši Rolínkovi.

Článek

Kdo viděl úterní zápas v Sazka Areně, kde Znojmo přivítala Slavia, musel být hrou jihomoravských hvězd překvapen. Tohle že jsou hokejisté, kteří ve Světovém poháru dovedli českou reprezentaci až k branám finále?

Orli měli s opěvovanými hráči dostat ještě větší křídla, zatím však jen paběrkují. Z posledních pěti utkání zdolali jen Jihlavu, prověrky se silnějšími týmy dopadly neslavně.

Útočná síla Eliáše s Havlátem je jasná na první pohled, ale přehnaně reagují na jakýkoli ostřejší zákrok protihráče, oplácejí a při vyloučení se hádají. Buď s rozhodčím, nebo, jako v úterý Havlát, s diváky.

"Neunesli to. Slavia hraje stylem, aby znervóznila nejlepší hokejisty soupeře," hledal omluvu pro spoluhráče znojemský forvard Marek Uram. "Je pravda, že se věnovali spíš potyčkám, ale tady se hraje strašně záludně hokejkou. Hákování, sekání, kluci se pořádně nerozjedou, pořád je někdo drží."

Vokoun byl vzteky bez sebe

Příklady z boje se Slavií: Havlát nejprve sekl přes nohy Nováka, když mu pak Klouček držel hokejku, dalšího beka Pražanů krosčekoval. Eliáš si vysloužil desetiminutový trest za úder do Pálffyho hlavy. Gólman Vokoun zase lapačkou srazil po odpískání radujícího se Kadlece, který mu mimo brankoviště bránil ve výhledu.

"Ve druhé třetině jsem byl strašně vytočený," řekl jindy ledově klidný Tomáš Vokoun. "To se mi snad ještě nestalo. Ztratil jsem nad sebou kontrolu. Byl jsem blízko toho, že někomu něco udělám. Nadával jsem i protihráčům, kteří za to nemohli, takže se jim musím omluvit," kál se reprezentační gólman, který po závěrečné siréně tak jako Eliáš s Havlátem odjel z ledu, aniž by soupeřům podal ruku.

Konkrétní příčiny svého rozlícení ale Vokoun neprozradil. "Je mi z toho hrozně," opakoval jen dokola. "O pokuty mi ani nejde, ale ublížil bych zbytečně mužstvu," tvrdil. "Je to fraška. Člověk se snaží, chce hrát, ale když vidím, co se neustále děje Martinu Havlátovi, tak nemám slov. To ale není věc hráčů."

Hra tělem se v Kanadě nosí, navrátilci z NHL jsou ale překvapeni, že na českých stadiónech se zákroky hokejkou netrestají. Třeba Radku Martínkovi, jenž z NY Islanders přijel pomoci prvoligovým Českým Budějovicím, ústecký soupeř hokejkou přerazil prst a rozhodčí si toho ani nevšiml...

Znojmo ale nechce vše svádět jen na odlišný metr sudích. Jihomoravané měli okupovat přední patra tabulky, jenže spíš válčí sami se sebou. "Když přišli Patrik s Martinem, tak jsme mysleli, že to vyhrají za nás," tvrdil o herním propadu Uram. "Pokutami pro kluky z NHL nic nevyřeším," láteřil zase znojemský trenér Leoš Zajíc. "Máme ale dostatečně silné mužstvo, abychom se z těch potíží sami vyhrabali," zadoufal.

Bilance znojemských posil z NHL
TOMÁŠ VOKOUN
7 zápasů 3 výhry/4 porážky úspěšnost zákroků 91,97 %
PATRIK ELIÁŠ
5 zápasů 3 góly+3 asistence 32 trestných minut
MARTIN HAVLÁT
5 zápasů 2 góly+3 asistence 10 trestných minut

Reklama

Související témata: