Hlavní obsah

Góly? Musíme se cpát do branky, pořád naprázdno opakují Češi

Stockholm

Už se z toho stává dogma české hokejové reprezentace na mistrovství světa. Od začátku turnaje trenér i sami hokejisté mluví o tom, že je třeba střílet více gólů a přidávají i vlastní recept: víc se cpát do branky. Ovšem snad až na poslední utkání s Ruskem to zatím stále není v reálu vidět.

Foto: Petr Josek, Reuters

Trenér Alois Hadamczik udílí pokyny na lavičce národního týmu.

Článek

V prvních třech zápasech na mistrovství světa byli Češi co do počtu střel v zápase horší než Dánové, Švédi i Norové. Až v zápase s Lotyšskem se to obrátilo v jejich prospěch, neškodní Italové poté neměli vůbec nárok a čeští hráči měli dokonce i více střel než ofenzivně naladění Rusové.

Jenže nejsou střely jako střely. Většina puků vypálených z hokejek českých hráčů totiž létá buď z dálky nebo z úhlů, které soupeřovi brankáři v poklidu kryjí. „Některé střely byly takové propagační," přiznal po zápase s Ruskem útočník Petr Nedvěd. „Ale aspoň jsme soupeře přestříleli," dodal vzápětí. Co na tom, že neskórovali ani jednou...

Posily z NHL se trápí

V českém týmu jsou hráči, kteří patří k pravidelným střelcům v NHL, Milan Michálek byl dokonce v poslední sezóně jeden čas nejlepším kanonýrem soutěže. Na širším mezinárodním kluzišti se ale trápí. Aleš Hemský má sice na kontě čtyři trefy, ale hodna obdivu byla jen ta proti Dánsku a snad šťastný nájezd proti Norům, v zápase s Rusy byl takřka neviditelný.

Druhými nejlepšími střelci týmu jsou Petr Nedvěd, jehož branka proti Lotyšům byla výstavní, ale druhý gól přidal kopnutím do sítě italské reprezentace, a obránce Čáslava, jenž zažil své střelecké "Nagano" v tomtéž utkání s alpským outsiderem. Krejčí, Michálek i Plekanec se stále střelecky trápí.

Přitom právě dosud jediná trefa českého kapitána proti Lotyšsku byla příslibem lepších časů a probuzení střelecké potence našeho výběru. „Takhle to musíme dávat, hrát přímočařeji," komentoval Plekancův parádní gól Nedvěd. „Jenže my to po tom velkém ledě pořád honíme po všech možnejch čertech," zlobí se.

Hadamczik chce alespoň dva tři góly za zápas

Právě širší kluziště dělá borcům z NHL stále problémy. „Neříkám, že hráči z NHL hrají špatně, ale netlačí se tolik do střelby. Je nutné, aby obránci víc stříleli a útočníci se tlačili před bránu," vykládal už v průběhu turnaje kouč Alois Hadamczik. „Přístup a nasazení hráčů je velmi dobré, ale hokej se hraje na góly a z tolika šancí, co máme, musíme dát alespoň dva tři," lamentuje.

„Víme, že před brankou máme pořád ještě rezervu a budeme se na to zaměřovat. Abychom nehráli jen technický hokej, ale hráli taky jednoduše a přetlačili soupeře v brankovišti, skórovali z dorážek...," slibuje Hadamczik. Ale zároveň pro svůj celek hledá i omluvy: „Když se podíváte na ostatní zápasy šampionátu, tak nikdo nevyhrává zápasy o hodně gólů. A naše skupina je velmi silná, určitě alespoň co se týče severských mužstev," tvrdí.

Reklama