Hlavní obsah

Alonso: Renault mě nechal párkrát na holičkách

SUZUKA

Mistr světa formule jedna Fernando Alonso se cítí osamělý. Donedávna lídr světového šampionátu v rozhovoru s novináři před nedělní Velkou cenou Japonska zopakoval své zklamání z týmu Renault. Španělský pilot tvrdí, že ho minimálně dvakrát v sezóně jeho stáj nechala na holičkách, nemyslí si však, že ho jeho kolegové chtějí před zimním odchodem do McLarenu připravit o titul.

Článek

Alonso v neděli v Šanghaji prohrál s Michaelem Schumacherem a německý pilot Ferrari ho díky většímu počtu vyhraných závodů předstihl v celkovém pořadí MS. Španěl poté uvedl, že možná někdo v Renaultu nechce, aby zopakoval zisk mistrovského titulu, dnes však Alonso jakýkoli konflikt v rámci týmu popřel.

"Ale cítil jsem se sám, to samozřejmě," řekl na dnešní tiskové konferenci. Narážel tím především na fakt, že ho zhruba v polovině čínské Grand Prix předjel kolega Giancarlo Fisichella, místo aby ho bránil před dotírajícím Schumacherem.

Manévr spolujezdce nemohl pochopit

"Byl jsem první a můj týmový kolega byl druhý. Oba mě předjeli a než jsem se vzpamatoval, byli daleko pryč. Je to, jako kdybyste v horské etapě na Tour de France píchl a váš největší rival společně s vaším spolujezdcem uháněli stále nahoru. Bylo pro mě docela těžké to pochopit," řekl pětadvacetiletý rodák z Ovieda.

V závěru závodu Alonso sice Fisichellu znovu předjel a dojel za Schumacherem druhý, hořkost v něm přesto zůstala. I když si uvědomuje, že týmová taktika je zakázána, vedení stáje prý mělo dát Italovi pokyn, aby udržel Schumachera co nejdéle vzadu, než se Alonsovi zahřejí gumy po výměně a pojede na plný výkon. "A tohle nebylo poprvé, co jsem se cítil poněkud sám," dodal úřadující šampion.

Předjíždění s kolegou Fisichellou

Jako druhý příklad na dotaz novinářů uvedl Velkou cenu USA, kde při triumfu Schumachera skončil pátý a Fisichella třetí. Grand Prix v Indianapolisu vnímají experti jako hlavní bod zlomu v sezóně, jež se do té doby vyvíjela zcela jasně pro Alonsa. Od tohoto závodu nejmladší mistr světa v historii ani jednou nevyhrál a loučící se německá legenda vymazala jeho náskok 25 bodů.

"Minimálně tehdy a teď v Číně jsem se myslím mohl dočkat trochu více pomoci," dodal Alonso, jenž doufá, že se v Suzuce nebude muset s Fisichellou předjíždět stejně jako na okruhu v Šanghaji. "Tyhle riskantní momenty s týmovým kolegou tři závody před koncem šampionátu nebyly příliš vhodné," poznamenala budoucí jednička McLarenu.

Navzdory svým předchozím vyjádřením citovaným ve španělském tisku dnes Alonso prohlásil, že jeho vztahy s týmem jsou v pořádku. "Všichni lidé tam se soustředí na šampionát. Atmosféra v týmu je prostě super. Jasně že Pohár konstruktérů je pro ně důležitější, ale chtějí vyhrát oba tituly," uvedl muž, jenž v případě, že nebude v neděli bodovat a Schumacher vyhraje, o svůj mistrovský sen přijde.

Reklama

Související témata: