Hlavní obsah

F1 MINUTU PO MINUTĚ: Ferrari dominovalo v Německu, Vettel třetí

HOCKENHEIM

Pošesté v sezóně odstartoval Sebastian Vettel do závodu mistrovství světa formule 1 z pole position, ale skvělou pozici neproměnil ve Velké ceně Německa ve vítězství. To se mu podařilo jen jednou při Velké ceně Evropy ve Valencii. Po startu na Hockenheimringu se propadl až na třetí příčku za dvě ferrari Felipeho Massy a Fernanda Alonsa. Italská stáj ovládla celý závod, pro vítězství si jel Massa, ale týmová režie zajistila druhé vítězství v šampionátu Alonsovi...

Foto: ČTK/AP

Felipe Massa z Ferrari následovaný stájovým kolegou Alonsem a Vettelem z Red Bullu

Článek

Cíl! Ferrari získává double, vyhrál Alonso před Massou, třetí dojel Vettel.

15:30 Vedoucí jezdci vjeli do posledního okruhu, Alonso jede za druhým letošním triumfem.

15:27 Massa nejspíše nedopustí souboj s Vettelem, udržuje si minimální náskok jedné vteřiny, Vettel není v pozici, z níž by mohl útočit.

15:23 Jak Massa, tak Vettel jedou na doraz, stihne německý pilot svést s Brazilcem před cílem Velké ceny Německa ještě nějaký souboj o pořadí?

15:21 O jezdci na první příčce je rozhodnuto, o tu druhou ještě bude rvačka. Do konce závodu chybí sedm kol a Vettel se výrazně dotahuje na Massu.

15:18 V kuloárech F1 už se debatuje o možné týmové režii ve Ferrari. Italská stáj si počínala velmi obezřetně, v pokynu pro Massu nebyl obsažen žádný příkaz, jen prostá informace a žádost o potvrzení jejího pochopení. Poté, co Massa pustil stájového kolegu, tým se brazilskému jezdci omluvil...

15:13 Vettel krouží třetí, snížil svou ztrátu na 2,6 vteřiny, na Hamiltona má pohodlných skoro 20 vteřin náskoku.

15:11 Průběžné pořadí první desítky: 1. Alonso, 2. Massa, 3. Vettel, 4. Hamilton, 5. Button, 6. Webber, 7. Kubica, 8. Rosberg, 9. Schumacher, 10. Petrov.

15:08 A stalo se, Alonso se velmi snadno dostal před Massu. Brazilec jednoznačně poslechl nařízení týmu, Alonsovi zajistila týmová režie (jakkoliv je při závodech F1 zakázaná) se vší pravděpodobností pohodlné vítězství na Hockenheimringu. Ve Ferrari si možná zadělali na další týmovou válku.

15:06 Stáj Ferrari sdělila Massovi, že Alonso je rychlejší. "Potvrď, že jsi tuto zprávu pochopil," uvedl hlas v týmovém rádiu. Vypadá to, že do čela v nejbližší době půjde Alonso.

15:02 Webber má stále potíže, protože hladina oleje klesá rychleji, než by měla. Problémy Red Bullu se spolehlivostí monopostů přetrvávají. Na prvních dvou místech stále obě Ferrari, Massa vede o více než vteřinu před Alonsem. Třetí Vettel ztrácí zhruba pět vteřin.

14:59 Probíhá již 43. kolo závodu, do cíle chybí 24 kol. Momentálně jezdí nejrychlejší kola Vettel s redbullem.

14:56 Tým Red Bull sdělil ve 41. kole Webberovi, aby se příliš netlačil na Buttona a držel si svou pozici, pravděpodobně kvůli rostoucí teplotě jeho motoru. Webberův nejbližší rival je Kubica, který ale ztrácí více než 30 sekund.

14:50 Průběžné pořadí první destíky: 1. Massa, 2. Alonso, 3. Vettel, 4. Hamilton, 5. Button, 6. Webber, 7. Pedro de la Rosa, 8. Kubica, 9. Rosberg, 10. Schumacher.

14:46 Alonso stlačil ztrátu na Massu pod tři vteřiny, nyní je rozestup mezi oběma vozy Ferrari 2,8 sekundy. Velmi těsný je rozestup mezi Buttonem a Webberem, pilot Red Bullu ztrácí jen 0,8 vteřiny.

14:44 Hamilton je ve 30. kole závodu zhruba 9 vteřin za Vettelem, Button je o dalších 1,5 vteřiny zpět.

14:40 Massa už vede před Alonsem o více než tři vteřiny.

14:36 Massa ve 24. kole odpověděl Alonsovi jednoduše - zvýšil svůj náskok v čele na 0,8 sekundy. Button je blízko za čtvrtým Hamiltonem, ale ne natolik, aby se pokusil jej předjet.

14:33 Až nyní - ve 23. kole - zajel Button do boxů, vrátil se na páté pozici před Webberem.

14:31 Velmi tvrdý souboj se odehrál za Buttonem o průběžnou druhou příčku. Doslova se o ni porvali jezdci Ferrari, když Alonso využil "dopravní zácpy" při předjíždění pomalejších jezdců a zaútočil na Massu. Ten ale s nasazením všech sil druhou pozici uhájil.

14:28 Vettel postupně snižuje ztrátu na třetího Alonsa, nyní je za pilotem stáje Ferrari 1,5 vteřiny.

14:25 Button krouží na prvním místě i v sedmnáctém kole. Dokázal šetřit měkkou směs svých pneumatik a stále na nich podává velmi dobrý výkon. Přesto se blíží chvíle, kdy bude muset do boxů a uvolnit vedoucí příčku.

V osmnáctém kole vjel do boxů Kubica, na trať se vrátil na jedenácté pozici těsně před Schumacherem, ovšem ten na něj při nejbližší příležitosti zaútočil, na chvíli se před něj dostal, ale polský pilot si vzápětí vzal své umístění zpět.

14:22 Vede Button z McLarenu, který ovšem ještě nebyl v boxech.

14:21 Kobajaši zaútočil na Webbera, který jen horko těžko odolal jeho náporu. V boxech se objevili také Massa a Hamilton. Zatímco Massa se vrátil v 15. kole na druhé příčce, jezdec McLarenu je šestý před Rosbergem.

14:19 Pouhé kolo po Vettelovi zamířili do boxů Alonso s Webberem. Alonso se vrátil na čtvrté příčce, Webber na deváté. Čeká se na návštěvu dalších závodníků z předních pozic v boxech.

14:17 V boxech se ve 13. kole poprvé objevil Vettel, jeho rivalové z prvních příček zatím setrvávají na trati. Vettel se vrátil na šesté příčce.

14:13 Alonso již na týmového kolegu ztrácí téměř dvě vteřiny. Trulli se po velkých problémech s řazením z úvodu závodu vrací na trať, ale krouží velmi pomalu a nejspíš znovu zamíří do boxů.

14:10 Schumacher dobře odstartoval a krouží na osmé pozici blízko za sedmým Kubicou.

14:08 Massa zvýšil ve třetím okruhu Velké ceny Německa své vedení o další tři desetiny sekundy.

14:06 Massa vede ve druhém kole o 0,6 vteřiny před Alonsem.

14:03 Odstartováno. Velice dramatický start. Vettel přišel o první pozici, spadl až na třetí příčku, na první dvě pozice se propracovaly oba vozy Ferrari. První je Massa, druhý Alonso. Vettel se snažil zablokovat Alonsa, jenže jej z druhé strany předjel Massa. Za Vettelem je čtvrtý Hamilton s McLarenem, pátý je s druhým monopostem Red Bull Webber.

14:03 Vše je připraveno ke startu. Jezdci již stojí na roštu.

14:00 Jezdci právě vjeli do zaváděcího kola.

Postavení na startovním roštu před GP Německa:
S. VETTEL (Red Bull)
F. ALONSO (Ferrari)
F. MASSA (Ferrari)
M. WEBBER (Red Bull)
J. BUTTON (McLaren)
L. HAMILTON (McLaren)
R. KUBICA (Renault)
R. BARRICHELLO (Williams)
N. ROSBERG (Mercedes)
N. HULKENBERG (Williams)
M. SCHUMACHER (Mercedes)
K. KOBAJAŠI (Sauber)
V. PETROV (Renault)
A. SUTIL (Force India)
P. DE LA ROSA (SAUBER)
J. ALGUERSUARI (Toro Rosso)
S. BUEMI (Toro Rosso)
J. TRULLI (Lotus)
H. KOVALAINEN (Lotus)
T. GLOCK (Virgin)
B. SENNA (HRT)
V. LIUZZI (Force India)
S. JAMAMOTO (HRT)
L. DI GRASSI (Virgin)

Reklama

Související témata: