Hlavní obsah

FANTASY: Zbrusu nový okruh v Soči bude dalším svědkem souboje stříbrných šípů

Po smolné Velké ceně Japonska se formule 1 přesunula do Ruska, kde se v neděli (start ve 13 hodin SELČ) na nově vybudovaném okruhu v olympijském Soči pojede 16. závod letošní sezóny.

Věříme vedoucímu muži šampinonátu.

Článek

Před týdnem se na okruhu Suzuka udála jedna z nejvážnějších nehod posledních let formule 1. Jules Bianchi vylétl na podmáčené trati a naboural do jeřábu, který odtahoval vůz Adriana Sutila, jenž se o kolo dříve vyboural ve stejném místě. Pilot stáje Marussia byl s vážným poškozením mozku převezen do nemocnice, kde podstoupil okamžitou operaci. Bianchi se nadále nachází v kritickém stavu. Mezi piloty je cítit soucit s ze zraněným kolegou. V Rusku dávají najevo solidaritu různými vzkazy na svých přilbách a vozech.

Hamilton se dostal do čela šampionátu

Předčasně ukončenou Velkou cenu Japonska vyhrál Lewis Hamiltom před stájovým kolegou Nicem Rosbergem a Sebastianem Vettelem. Německý pilot již před závodem ohlásil, že po skončení sezóny z Red Bullu odejde. Podle spekulací usedne čtyřnásobný mistr světa do Ferrari, ze kterého odchází Fernando Alonso. Alonsovi pravděpodobně uvolní místo u McLarenu Jenson Button, který zřejmě ukonči kariéru. Novým jezdcem Red Bullu se stane Daniil Kvjat. Dvacetiletý jezdec Toro Rosso si o tomto víkendu odbyde premiéru před domácím publikem.

Bitvu o titul mistra světa svádí piloti Mercedesu. Hamilton díky vítězství v Japonsku vede před Rosbergem o 10 bodů. Do konce sezóny může každý jednotlivý závodník získat ještě 125 bodů. „Momentálně myslím na Julese Bianchiho a přeji mu, jeho rodině a kolegům vše nejlepší v tento těžký čas," prohlásil druhý muž šampionátu Nico Rosberg.

„Víkend v Japonsku skončil pro náš tým dobrým výsledkem, ale po závodě jsme mysleli pouze na zdraví našeho kolegy Julese. Co se týká tohoto víkendu, tak je vzrušující být součástí první Ruské Grand Prix. Je to nový okruh, nikdo zde ještě nezávodil, takže jsme jej mnoho hodin nacvičovali na simulátoru," dodal německý závodník.

Zajímavosti Velké ceny Ruska

Rusko je 31. zemí, ve které se pojede formule 1 a Soči je 72. okruhem, na kterém se pojede v pořadí již 913. Velká cena. Okruh měří 5.853 metrů a je vypsán na 53 kol. Jedná se o třetí nejdelší okruh v kalendáři. Jeho vybudování včetně luxusních boxů a celkového zázemí stálo 200 miliónů dolarů. Délka závodu činí 310,209 km.

Reklama

Související témata: