Hlavní obsah

Ferrari v Austrálii zklamalo. Vettel jel jak z jiné planety, uznal Alonso

MELBOURNE

Za hlavního soupeře Red Bullu bylo před Velkou cenou Austrálie považováno Ferrari. Rudé vozy z Maranella ovšem nestačily ani na McLaren a Petrova. Fernando Alonso se po nepovedeném startu propadl a následně dokázal vystoupat na čtvrté místo.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Fernando Alonso s vozem Ferrari (vpředu) a Lewis Hamilton s mcLarenem při pátečním tréninku na GP Austrálie.

Článek

"Pokud se podíváme pouze na klasifikaci, není to tak špatné. Jistě, ztráceli jsme na Vettela a Hamiltona a byli před Webberem a Buttonem. Vypadá to, že tady v Albert Parku mám čtvrtá místa předplacená. V posledních čtyřech letech jsem třikrát dojel na této pozici. Loni jsme sem přijeli po výhře v Bahrajnu, tehdy tedy stejný výsledek působil jinak. Vettel znovu vypadal jako z jiné planety. Ostatní si byli blíže, ne tolik, jako v pátek, ale o dost více než v kvalifikaci," uvedl po závodě Alonso.

Sebastian Vettel se raduje z vítězství ve Velké ceně Austrálie.foto: Reuters/Mick Tsikas

V Melbourne dojel Španěl stejně jako v Abú Zabí až za Rusem Petrovem. "Je tomu tak, ale je to pouze shoda okolností. V současnosti mě více těší, že jsem udržel Webbera za sebou. Počítám, že ten bude v boji o titul vážnějším soupeřem než Rus. KERS i pohyblivé křídlo fungovaly dobře, přestože se nedá říct, že by předjíždění nějak radikálně usnadnily. Na startu to bylo trochu zmatené. Od čáry jsem se odlepil bez problémů, ale pak se přiblížil Button a musel jsem jet zeširoka, abych zabránil kolizi. Strategie byla správná a pomohla mi získat několik pozic. Kdybych nebyl v provozu, možná bych zkusil risknout dvě zastávky, ale za daných podmínek jsme udělali správné rozhodnutí. Jsme v zóně těch, kteří bojují o tituly. Nezískáme je ovšem dojížděním na třetích a čtvrtých místech. Musíme se zlepšit, to víme, ale na předčasné soudy je ještě brzo," doplnil Alonso.

Massa: S tvrdými pneumatikami jsme se přepočítali

Druhý pilot Ferrari Felipe Massa byl v původním pořadí klasifikován na devátém místě, po diskvalifikaci Péreze a Kobajašiho se posunul na sedmou pozici.

"Start se povedl a dobře jsem se bránil před Buttonovými útoky. Pak jsme se rozhodli o něco dříve nasadit tvrdé pneumatiky, ale to jsme se přepočítali. Ke konci jsme museli zajet do boxů potřetí, což mě stálo několik míst. V druhé polovině závodu jsem se potýkal s opotřebováním pneumatik. Novinky jako nastavitelné zadní křídlo se osvědčily, vskutku jsme byli svědky více předjíždění než loni," hodnotil Massa.

"Duel s Buttonem? Velmi těsný, když mě předjel zkrácením šikany, čekal jsem, že se penalizaci nevyhne. Z výsledku a výkonů o tomto víkendu jsem mírně zklamán. Musíme plně pochopit, co se stalo, protože si myslím, že jsme ještě neukázali náš plný potenciál," řekl Brazilec.

Reklama

Související témata:
Masa