Hlavní obsah

FIA opět zvýšila poplatky za udělení licencí pilotům formule 1

PAŘÍŽ

Mezinárodní automobilová federace FIA opět zvýšila poplatky za takzvanou superlicenci, kterou piloti potřebují k závodění ve formuli 1. Jezdcům se však zdražení nelíbí a odmítli podat žádosti o její udělení.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

FIA letos zvýšila cenu za udělení superlicence o čtyři stovky na 10 .400 eur (asi 290 000 korun). Narostl také poplatek za každý získaný bod v šampionátu na 2100 a pojištění na 2720 eur. FIA zvýšení zdůvodnila nárůstem cen na bezpečnostní opatření při závodech. Podle agentury AP tak úřadující mistr světa Lewis Hamilton bude muset zaplatit zhruba 220 000 eur (asi 6,14 miliónu korun), aby mohl v nové sezóně závodit.

Asociace pilotů formule 1 se bude zvýšením poplatků zabývat v únoru. Šéf FIA Max Mosley je však ochoten s piloty jednat pouze v případě, že zveřejní své příjmy.

FIA měla spory s piloty už před loňskou sezonou. Jezdci tehdy protestovali kvůli výraznému navýšení ceny za superlicenci, která se z 1725 eur zvedla na deset tisíc. Nelíbil se jim ani nárůst poplatku za každý získaný bod, který narostl z 456 eur na dva tisíce.

Reklama