Hlavní obsah

FIA rozhodne o odvolání stáje McLaren v pátek

LONDÝN

Mezinárodní odvolací soud automobilové federace FIA oznámí rozhodnutí o protestu stáje McLaren a tím zároveň o mistru světa ve formuli 1 až v pátek. Čtyři nezávislí soudci, jimž předsedá český právník Jan Šťovíček, ve čtvrtek v Londýně jednali a vyslýchali zainteresované strany téměř čtyři hodiny. Verdikt podle mluvčí FIA padne během pátečního odpoledne.

Článek

Stáji McLaren se nelíbí, že po poslední Velké ceně sezóny v Brazílii nebyly týmy BMW a Williamsu potrestány za užití podchlazeného paliva. Pokud by FIA pořadí v závodě změnila, mistrem světa by se místo Kimiho Räikkönena z Ferrari stal Brit Lewis Hamilton.

Jednání se mělo původně konat v Paříži, kvůli stávce železničářů však bylo přesunuto do Londýna a účastní se ho zástupci všech zainteresovaných stájí - McLaren, Ferrari, BMW a Williams. Spolu se Šťovíčkem o osudu letošního šampionátu F1 rozhodují John Cassidy z USA, Řek Vassilis Kussis a Jose Macedo e Cunha z Portugalska.

Právníci týmů BMW a Williamsu ve čtvrtek zdůrazňovali dvě zásadní věci: nesrovnalosti při měření teplot a chybný postup McLarenu. Ten měl podle nich formálně protestovat proti výsledkům závodu a ne proti rozhodnutí komisařů brazilské Velké ceny, kteří stáje BMW a Williams nepenalizovali za údajné za porušení pravidel o teplotě paliva.

Podle bývalého mistra světa Damona Hilla se pořadí šampionátu s největší pravděpodobností měnit nebude a pokud padnou nějaké tresty, půjde jen o pokuty. Stejný názor má i šéf F1 miliardář Bernie Ecclestone, který dokonce pohrozil, že pokud FIA Räikkönenovi titul sebere, přestane se v seriálu angažovat.

Finský jezdec by o titul v přišel v případě, kdyby byla trojice jezdců Nico Rosberg z Williamsu a Robert Kubica s Nickem Heidfeldem z BMW diskvalifikována. Hamilton, který za Räikkönenem v konečném pořadí zaostal o jeden bod, by se tak posunul v pořadí závodu na čtvrté místo, což by mu stačilo k celkovému triumfu.

Reklama