Hlavní obsah

Schumacher: S Montoyou to byl férový boj

PRAHA

Triumfující Michael Schumacher měl v Monze pádný důvod k radosti. S vítězstvím po třech měsících se šampiónu formule 1 vrátila dobrá nálada, jak vyplývá i z jeho názorů posbíraných v zahraničních médiích a na internetu.

Foto: ČTK/AP

Michael Schumacher udržel v Monze kolumbijského rivala Juana Pabla Montoyu za zády.

Článek
Fotogalerie

"Nevyhrál jsem pět závodů v řadě a mluvilo se o krizi Schumachera i Ferrari, dokonce někdo rychle spočítal, že jsem od Velké ceny Kanady nebyl v čele závodu 327 kol. Nelze se proto divit mé radosti v cíli. Díky patří všem z Maranella, kteří udělali pro návrat na výsluní během posledních týdnů hrozně moc. Jsem vděčný každému z týmu za to, jak úžasný kus práce odvedl. Výstižně řekl šéf stáje Todt: Tlak, který jsme cítili, byl stejně silný jako naše vůle zvítězit.

Do úvodní šikany jsme s Montoyou vjížděli kolo na kolo, až jsem zatáčku téměř nevybral. Montoya jel vnějškem a dost dlouho jsme se přetahovali o vedení. Byl to tvrdý boj, ale férový. Myslím, že se na to lidem dobře koukalo, tifosi určitě těšilo, že jsem udržel vedení. Perfektně se povedly obě zastávky v boxech, vůz skvěle fungoval, už jsem o to důležité vítězství nemohl přijít, i když mi maličko zatrnulo při druhém výjezdu z boxů, když jsem před sebou viděl vůz Williams, ale naštěstí v něm seděl Gene, který měl zastávku teprve před sebou.

Více si věří

Extrémně důležitý závod jsme vyhráli po všem špatném, co se stalo před ním, takže emoce byly skutečně výjimečné. Poprvé od květnového závodu v Rakousku jsme na sebe zase s Barrichellem společně stříkali šampaňské. Stát na stupních vítězů a vidět jásající dav našich fanoušků, to byl nepopsatelný zážitek. Moc jsme potřebovali takový úspěch, důležité je i zvýrazněné vedení v čele šampionátu o tři body před Montoyou.

Zajímavý je i fakt, že jsem s průměrnou rychlostí přes 247 km/h vyhrál nejrychlejší závod v historii formule 1, ale deset bodů za vítězství nebo nejrychlejší kolo, takové věci mne potěší mnohem víc. Vyplatilo se čtyřdenní testování na Monze, našemu vozu prostě sedí rychlé okruhy. Nyní si ještě víc věříme. Víme, že mohou přijít těžké časy, ale také víme, že se s nimi umíme vypořádat."

Reklama

Související témata: