Hlavní obsah

Týmy F1 začaly přípravu na sezónu 2005

PRAHA

Do startu příštího ročníku mistrovství světa vozů formule 1 sice zbývají víc než tři měsíce, účastníci šampionátu jsou ovšem opět v jednom kole. Měsíc po skončení letošního mistrovství se stáje sešly na několika okruzích v Evropě a zahájily sérii zimních testů.

Článek

Na okruhu v Barceloně se v úterý zatím představily jen dvě stáje - Ferrari a Toyota. Do kokpitu vozu ferrari usedl testovací jezdec Luca Badoer a jeho nový týmový kolega Marc Gené. Ten dnes podepsal s italskou stájí smlouvu pro příští sezónu a bude se s Badoerem dělit o roli testovacího jezdce.

Toyotu v úterý zastupoval jen letošní pilot Renaultu Jarno Trulli, další nová akvizice ambiciózního týmu Ralf Schumacher poprvé usedne za volant zítra. Ve středu začnou v Barceloně také testovat týmy Williams, McLaren, Renault, BAR, Sauber a Red Bull.

První zkušenosti v týmu Williams nasbírá na okruhu v Barceloně Mark Webber, vedle australského pilota se bude snažit upoutat pozornost šéfa stáje Franka Williamse Antonio Pizzonia z Brazílie.

Ten soupeří o post druhého pilota s testovacím jezdcem týmu BAR Anthony Davidsonem a bývalým jezdcem Jordanu Nickem Heidfeldem. Posledně jmenovaní se během týdne také ve Španělsku představí.

V týmu Minardi by měl testovat i Semlbauer

Premiéra v novém týmu čeká také Kolumbijce Juana Pabla Montoyu u McLarenu a Kanaďana Jacquese Villeneuva u Sauberu. V týmu Renault naopak přivítají navrátilce Giancarla Fisichellu z Itálie.

Poprvé se ve společnosti formule 1 představí tým Red Bull, který minulý týden převzal bývalou stáj Jaguar. Jezdecká dvojka stáje zatím nebyla oficiálně jmenována, v Barceloně se představí Rakušan Christian Klien, jenž by měl podle všeho závodit i v příští sezóně, a Björn Wirdheim s Vitantoniem Liuzzim, vítězem letošní série formule 3000.

Desátý účastník mistrovství světa, stáj Minardi se od pondělka připravuje v italském Misanu. Tým Paula Stoddarta vyzkouší během svého testovacího kempu řadu jezdců, mezi nimi by se měl objevit i šestadvacetiletý český jezdec Patrik Semlbauer.

Reklama

Související témata: