Hlavní obsah

Smrž ještě podnikne útok na špičku

BRNO

Už na 38 bodů se Jakubu Smržovi vzdálila vysněná elitní desítka celkového pořadí šampionátu superbiků po brněnském závodě. V polovině sezóny figuruje 25letý český motocyklový závodník na 14. místě, které mu patřilo i v loňském konečném účtování MS.

Článek

„Letošní dílčí výsledky nejsou špatné a upřímně se těším z každého dojetí do desítky, ale na celkovém bodovém zisku se bohužel odráží to, že jsem třetinu z osmnácti jízd nedokončil. Ještě bude ale dost příležitostí na zlepšení umístění,“ říká Smrž s tím, že když by se mu povedlo získat z každého podniku přes deset bodů, nemusela by 10. příčka zůstat jen snem.

„Ještě podniknu útok na špičku,“ slibuje. Doma v Brně ale bral jen pět bodů za 11. místo v druhé jízdě, přičemž v té první nezaviněně upadl. „Nejdůležitější fáze závodního víkendu se nepodařila podle představ, ale celkově jsem snad u diváků zanechal dobrý dojem,“ tvrdí Smrž, jenž se po triumfu v kvalifikaci honosil traťovým superbikovým rekordem.

Smrž: Konkurence mě vyprovokovala jet rychle

„Nabitá konkurence mě vyprovokovala k velmi rychlým časům,“ míní Smrž, jehož při superpole určujícím postavení na startu vymazal z tabulek Australan Bayliss, ale český jezdec bral i místo ve druhé řadě roštu.

„Samostatnou jízdu na jedno kolo nemám příliš rád, obtížně se při ní dostávám do tempa,“ míní Smrž a lituje, že v závodě neměl potřebné štěstí.

„Třeba s tou situací v první jízdě nešlo vůbec nic dělat. Laconi mě zavřel tak, že jsem musel do kačírku a pád byl nevyhnutelný. Ve druhé jízdě jsem doplatil na vlažnější úvod, prostě mi chvíli trvá, než se pořádně rozpumpuju,“ líčí Smrž, který v závěru dotíral i na desátého Sofuogla. „Zkoušel jsem předjetí zleva, zprava, ale nebylo tam místo. Na rovinkách měl rychlejší motorku a vždycky mi poodjel.“

Loňského přechodu z mistrovství světa silničních motocyklů do kategorie superbike Smrž rozhodně nelituje. „Užívám si uvolněnější atmosféru, prostředí je víc přátelské a startovní pole daleko vyrovnanější, takže závody jsou hodně vyrovnané. MotoGP na mě působí jako přehlídka toho, kdo má více peněz,“ uzavírá český jezdec.

Reklama

Související témata: