Hlavní obsah

Tři Češi ve finále. Memoriál ale vyhrál Levišyn a byl rád, že zazněla ukrajinská hymna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři česká želízka byla v ohni při finálové jízdě pražského Tomíčkova memoriálu na ploché dráze, jenže Eduard Krčmář, Jan Kvěch i Václav Milík se museli sklonit před Ukrajincem. Nakonec tak 53. ročník ovládl Marko Levišyn, jenž se do úvodní zatáčky natlačil první a nikoho už před sebe nepustil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítězem 53. ročníku plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka se stal Ukrajinec Marko Levišyn

Článek

Na seznam vítězů tak přibyl plošinář už z patnácté země. „Podařilo se mi během závodu doladit motorku do takového výkonu, že jsem byl ve finále nejrychlejší. Nejsem na Markétě poprvé, ale tentokrát mi to všechno sedlo a je z toho pro mě asi nejcennější vítězství v kariéře. Těžko se mi mluví o situaci v naší zemi. Jsem vděčný polskému klubu Krosno, že mi tam umožnil žít a trénovat, ale jsem rád, že mohla zaznít ukrajinská hymna," vykládal 22letý Levišyn, jehož za potlesku téměř čtyř tisíc diváků na stupně vítězů doprovodili Krčmář s Kvěchem.

Od roku 2010 trvající české čekání na triumf z tradičního repete za Zlatou přilbu pokračuje. Před dvanácti lety vyhrál na Markétě Matěj Kůs, od té doby ho nikdo nenapodobil a při trojí možnost to nevyšlo ani letos. „Trochu jsem si zlepšil chuť po pardubickém trápení, pro mě je to nejlepší výsledek, co jsem na Tomíčkově memoriálu udělal," říkal Krčmář.

Druhý český jezdec z pódia Jan Kvěch tolik spokojený nebyl, vždyť ze základního rozpisu dvacet jízd měl nejlepší pozici. „Mířil jsem k prvenství, jenže úplně mi finále nesedlo. Volba vnitřní dráhy byla správná, ale možná jsem tam i maličko zaspal na startu."

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Plochodrážní závod Memoriál Luboše Tomíčka

Největší letošní favorit Václav Milík měl z finalistů nejnižší bodový zisk, takže musel startovat od vnějšího mantinelu a cílovou pásku protnul až jako čtvrtý. „Tato trofej mi do sbírky schází, ještě minimálně rok chybět bude," připustil.

Do pětičlenného finále se vedle zmíněných dostal ještě Polák Buczkowski, jenž ale dojel poslední.

Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní závod na ploché dráze v Praze:
1. Levišyn (Ukr.)
2. Krčmář
3. Kvěch
4. Milík (všichni ČR)
5. Buczkowski (Pol.)
...10. Klíma
12. Chlupáč (oba ČR).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.