Hlavní obsah

Šafářová i Berdych na OH vypadli, neuspěli ani deblisté

PEKING

Tenista Tomáš Berdych nezopakoval čtyři roky starý výsledek z Atén a ve třetím kole olympijského turnaje podlehl světové jedničce Rogeru Federerovi ze Švýcarska. Lucie Šafářová vypadla také ve třetím kole, když prohrála s Rakušankou Sybille Bammerovou. A skončili i poslední zástupci ve čtyřhře Martin Damm a Pavel Vízner, český tenis tak už definitivně v Pekingu dohrál.

Článek

Šafářová proti Bammerové neuspěla ani ve čtvrtém vzájemném zápase. Snažila se o útočnou hru, ale srážely ji vlastní nevynucené chyby. V prvním setu ještě otočila stav z 2:4 na 5:4 a při podání soupeřky měla tři setboly, ale k ničemu dalšímu se nedostala.

Ani jednu šanci na ukončení setu nevyužila a vzápětí ztratila své podání. Bammerová vyhrála první set 7:5 a rychle rozhodla o osudu druhé sady, když získala první dvě hry. Šafářová jí nedokázala sebrat servis a při premiérové olympijské účasti skončila před branami čtvrtfinále.

Krátce poté ještě Šafářová utrpěla druhou porážku, když vypadla i ve čtyřhře. V odloženém utkání prvního kola společně s Petrou Kvitovou podlehly 1:6 a 0:6 zkušené australské dvojici Samantha Stosurová, Rennae Stubbsová.

Berdych se zvedl ve druhém setu

Tomáš Berdych nastoupil proti světové jedničce Rogeru Federerovi ze Švýcarska dobře a kvalitními údery dal najevo, že by rád zopakoval olympijské vítězství nad Švýcarem zpřed čtyř let z Atén. Své úvodní podání sice prohrál, vzápětí se ale postaral o rebrejk. O tom, že Federer získá první set, rozhodl Švýcar v šesté hře, v níž se dostal do vedení 4:2 a set dotáhl do vítězného konce.

Druhou sadu začal rodák z Valašského Meziříčí mnohem lépe a po brejku se ujal vedení 3:0. Nadějný začátek se ale Berdychovi nepodařilo zužitkovat, o své podání brzy přišel a Federer vyrovnal na 3:3. Set došel až do tie-breaku, v němž se Čech nejdříve ujal vedení díky minibreaku 3:1, nakonec byl ale šťastnější Švýcar, který vyhrál zkrácenou hru 7:4 a celý zápas v poměru 2:0 na sety.

„Jsem opravdu šťastný, že jsem vyhrál. Od Atén jsem Tomáše porazil už posedmé. On je vždycky nebezpečný, má velmi tvrdé údery. Dnes mu ale nešel servis a několik slibných příležitostí na zvrat v utkání tak nevyužil. Já jsem hrál velmi pozorně, takže jsem nedělal tolik chyb,“ řekl po zápase Federer.

Ke svým dalším plánům na turnaji dodal: „Chci získat medaili, ale když hrajete v sedmi dnech šest duelů a k tomu čtyřhry, je to velmi obtížné. Zejména v těchto klimatických podmínkách. A tak jdu zápas od zápasu s vírou, že se mi to podaří.“

Mezi posledních osm se naopak dostali favorité mužské dvouhry Rafael Nadal ze Španělska a Srb Novak Djokovič, kteří si letos zatím rozdělili grandslamové tituly.

Neuspěli ani Damm s Víznerem

Jako poslední vypadli ve druhém kole čtyřhry Martin Damm s Pavlem Víznerem, kteří ve třech setech podlehli polským deblovým specialistům Mariuszi Fyrstenbergovi a Marcinu Matkowskému. Damm s Víznerem dnes vyhráli první set hladce 6:1, ale druhou sadu pak prohráli v tie-breaku a třetí ztratili poměrem 5:7.

LOH 2008 - TENIS:
MUŽI
Dvouhra - 3. kolo:
Federer (1-Švý) - Berdych (ČR) 6:3, 7:6 (7:4)Nadal (2-Šp.) - Andrejev (Rus.) 6:4, 6:2, Djokovič (3-Srb.) - Južnyj (Rus.) 7:6 (7:3), 6:3, Melzer (Rak.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 6:2, 6:4, Gonzalez (12-Chile) - O. Rochus (Belg.) 6:0, 6:3, Mathieu (Fr.) - Kiefer (15-Něm.) 6:3, 7:5, Blake (8-USA) - Simon (10-Fr.) 6:4, 6:2, Monfils (Fr.) - Nalbandian (7-Arg.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - 2. kolo:
Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) - Damm, Vízner (ČR) 1:6, 7:6 (7:3), 7:5.
ŽENY
Dvouhra - 3. kolo:
Bammerová (Rak.) - Šafářová (ČR) 7:5, 6:4, Li Na (Čína.) - Kanepiová (Est.) 4:6, 6:2, 6:0, Zvonarevová (9-Rus.) - Schiavoneová (It.) 7:6 (7:4), 6:4, Safinová (6-Rus.) - Čeng Ťie (Čína) 6:4, 6:3, V. Williamsová (7-USA) - Azarenková (12-Běl.) 6:3, 6:2, Jankovičová (2-Srb.) - Cibulková (16-SR) 7:5, 6:1, S. Williamsová (4-USA) - Cornetová (15-Fr.) 3:6, 6:3, 6:4, Dementěvová (5-Rus.) - Wozniacká (Dán.) 7:6 (7:3), 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Stosurová, Stubbsová (Austr.) - Šafářová, Kvitová (ČR) 6:1, 6:0.