Hlavní obsah

Gruzínský prezident o zesnulém sáňkaři: Ani chyba nesmí končit smrtí

VANCOUVER

Památku tragicky zesnulého Gruzínce Nodara Kumaritašviliho by měla v jeho vlasti připomínat nová sáňkařská dráha. Prezident Michajl Saakašvili oznámil, že bude osobně prosazovat její výstavbu. Dráha má být pojmenována po zemřelém.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili v rukou lékařů, kterým se nepodařilo jej zachránit.

Článek

"Postavíme novou dráhu a pojmenujeme ji po něm. Trať se bude teprve stavět, není to jen nějaké přejmenování. Už jsem navrhl vládě, aby se podle toho zařídila," řekl Saakašvili novinářům ve Vancouveru. "Je důležité, aby mohli mladí lidé jít v jeho šlépějích. Tahle tragédie je nezastraší, naopak je k tomuhle sportu přitáhne," uvedl Saakašvili.

Jednadvacetiletý Kumaritašvili pocházel ze sáňkařské rodiny. Stejnému sportu se věnovali i jeho děd a otec, současný předseda národního svazu.

Soutěžní komise Mezinárodní sáňkařská federace FIL po prošetření nehody neshledala na trati žádnou závadu a vinu připsala nezkušenosti mladého jezdce, což gruzínského prezidenta rozhořčilo. "Řekli, že to, co se stalo, byla prostě lidská chyba. Při vší úctě... Jednu věc vím docela jistě, ve sportu ani chyba nesmí končit smrtí," citovala Saakašviliho agentura Reuters.

"Už před nehodou se objevily připomínky, že by (v místě nehody) měly být zábrany vyšší. Je sice dobrá zpráva, že je dneska zvedli. Ale lepší by bylo, kdyby dokázali poslouchat připomínky závodníků už před tím, protože tam měli problémy i mnohem lepší jezdci. Měli by se z toho poučit," dodal.

Kumaritašvili zemřel v pátek pár hodin před zahájením olympijských her poté, co v poslední zatáčce ztratil kontrolu nad svými saněmi a v rychlosti okolo 145 km/h vylétl z dráhy přímo na nechráněný nosník.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.