Hlavní obsah

Baseballisté St. Louis vyhráli po 24 letech Světovou sérii

ST. LOUIS

Baseballisté St. Louis získali po 24 letech titul v zámořské profesionální soutěži MLB. V pátém utkání Světové série v pátek zvítězili nad Detroitem 4:2 a celkově vyhráli 4:1 na zápasy. Cardinals tak vybojovali desátý triumf a v historickém pořadí jim patří druhé místo za New York Yankees, kteří mají na kontě 26 titulů.

Článek

Hráči St. Louis dali dokonale zapomenout na pokaženou základní část sezóny, v jejímž závěru málem přišli o postup do play-off. V dlouhodobé fázi soutěže nasbírali 83 vítězství, což je nejméně ze všech šampiónů v historii. Podepsaly se na tom i zranění a nucené absence několika opor, které se do play off zotavily.

"Tým, který vyhraje Světovou sérii, je týmem, který hrál nejlépe," konstatoval trenér Tony La Russa.

Ve vyřazovacích bojích Cardinals nejprve porazili San Diego a poté i New York Mets, přes které postoupili až po rozhodujícím sedmém zápase. Do Světové série vstupovali v roli podceňovaného týmu také proto, že jejich soupeři Tigers měli po hladké výhře 4:0 nad Oaklandem šest dnů k odpočinku.

Svěřenci trenéra La Russy však všechny předpoklady vyvrátili a v pátek se mohli po čtvrtém vítězství před zraky 46.638 diváků na stadiónu Busch pustit do oslav s nezbytným ohňostrojem. "Šokovali jsme celý baseballový svět, to je jasná věc," smál se vnější polař Cardinals Jim Edmonds.

Nejužitečnějším hráčem Světové série byla vyhlášena spojka St. Louis David Eckstein. "Nikdo nám nevěřil, ale my jsem věřili sami sobě," prohlásil Eckstein během slavnostního ceremoniálu na hřišti.

La Russa se stal teprve druhým koučem v historii, který vyhrál Světovou sérii s týmy z obou konferencí. V roce 1989 triumfoval s vítězem Americké ligy Oaklandem, letos se probojoval k prestižnímu titulu z Národní ligy. Cardinals si zároveň vynahradili zklamání z předchozích tří neúspěšných účastí ve finále v letech 1985, 1987 a 2004.

Celá letošní série odborníky příliš nenadchla, i páteční zápas přinesl řadu chyb, za což mohlo zřejmě i sychravé počasí. V týmu St. Louis byl oslavován především nadhazovač Jeff Weaver, jenž během osmi směn povolil soupeřům jen čtyři odpaly. "Kdybychom nevyhráli, museli bychom zpátky do Detroitu. Byl to nesmírně důležitý zápas a Jeff byl náš hlavní hrdina," řekl trenér La Russa.

Pro Weavera je titul velkým zadostiučiněním poté, co ho během roku vytlačil z kádru Los Angeles Angels jeho mladší bratr Jered. Po výměně do St. Louis se třicetiletý hráč dočkal životního úspěchu. "Když přijdete do týmu, kde vám věří, pomůže to vašemu sebevědomí. Tohle je neuvěřitelné, splnil se mi sen," prohlásil Weaver.

Světová sárie - finále
St. Louis - Detroit 4:2 (konečný stav série 4:1).

Reklama

Související témata: