Hlavní obsah

Navková a Kostomarov obhájili titul mistrů světa v tanečních párech

MOSKVA

Taneční pár Taťjana Navková, Roman Kostomarov obhájil titul mistrů světa. Na šampionátu v Moskvě ruští krasobruslaři před domácím publikem porazili o 6,55 bodu Američany Tanith Belbinovou a Benjamina Agosta. Bronz získali Jelena Grušinová a Ruslan Gončarov z Ukrajiny.

Článek

Navková s Kostomarovem do pátečního volného tance nastupovali jako vedoucí pár po originálním tanci a dokázali unést tlak domácího prostředí. Na hudbu z Puciniho Toscy zajeli elegantní jízdu, v níž se naplno projevily kvality ruské baletní školy. Za oduševnělý projev sice nedostali nejvyšší známku za technické prvky, ale soupeře jasně předčili ve druhé sadě známek za programové komponenty. Rozhodčí vysoko ohodnotili především choreografii a soulad s hudbou.

Po dvaceti letech získali pro Spojené státy americké světovou medaili Belbinová s Agostem. Juniorští mistři světa z roku 2002 ve volném tanci na cikánské rytmy dokázali skvěle stupňovat a znovu uklidňovat tempo a v součtu známek za technickou hodnotu předvedených prvků stejně jako v originálním tanci porazili i Navkovou s Kostomarovem. Dvacetiletá Belbinová a její o tři roky starší partner však výrazně zaostali ve známkách za ostatní komponenty jízdy a skončili druzí.

Bronz s přehledem uhájili Grušinová s Gončarovem. Zkušený ukrajinský pár na ledě za hudebního doprovodu Čtvera ročních dob ztvárnil proměny přírodních živlů a po šestnácti letech společné sportovní kariéry získal první cenný kov na světové scéně.

Bez medaile naopak zůstali obhájci stříbra z Dortmundu Albena Denkovová a Maxim Stavijski. Bulharský pár vsadil na africké rytmy a zajel působivou jízdu, především ve známce za technickou hodnotu však za nejlepšími zaostal. Loňští vicemistři světa nejen nestáhli minimální ztrátu na Grušinovou s Gončarovem, ale ještě se před ně na čtvrté místo dostali Francouzi Isabelle Delobelová a Olivier Schoenfelder, kteří po technické stránce předvedli vůbec nejlepší volný tanec.

MS v krasobruslení - Moskva (Rus.)
Taneční páry
1. Navková, Kostomarov (Rus.)227,81 bodu
2. Belbinová, Agosto (USA)221,26
3. Grušinová, Gončarov (Ukr.)213,95
4. Delobelová, Schoenfelder (Fr.)211,15
5. Denkovová, Stavijski (Bulh.)208,46

Reklama