Hlavní obsah

Baseballový Iron Man míří do Česka. Někdejší hvězda MLB se těší na úžasnou misi

Praha

Někdejší hvězda Major League Baseball Cal Ripken přijede do Česka. Baseballový Iron Man, jak se mu díky rekordnímu počtu 2632 odehraných zápasů v řadě přezdívá, od soboty postupně navštíví Prahu, Plzeň a Brno. Mimo jiné se bude věnovat dětem a s přednáškou vystoupí před českými trenéry.

Foto: Sport.cz

Dnes sedmapadesátiletý Cal Ripken strávil v MLB jedenadvacet sezón v dresu Baltimore Orioles.

Článek

Baseball je považovaný za jeden z nejtěžších sportů zejména kvůli četnosti soutěžních zápasů. Vždyť baseballisté odehrají 162 utkání jen v základní části sezóny. Ani v jednom z nich nechyběl Cal Ripken po dobu 16 let! Za tu dobu se v 80. a 90. letech v MLB zranilo 5045 hráčů. „Ripken je jednou z největších baseballových ikon, proslul svým vztahem k tomuto sportu. Zároveň byl legendární spojkou pálící až za plot. On změnil pohled na tento defenzivní post," poukazuje Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace (ČBA).

"Je pro nás velkou ctí, že si vybral k návštěvě Česko. Jeho pobyt pomůže růstu baseballu u nás. Již se nemůžeme dočkat soboty, kdy přivítáme Cala v Praze," dodává Ditrich.

Ripken přicestuje jako vyslanec MLB pro propagaci baseballu. Podobně už v minulosti projel Čínu, Japonsko a Nikaraguu. Návštěvu organizují společně ČBA, velvyslanectví USA v Praze, MLB a ministerstva zahraničí ČR a USA.

Ripken je v Síni slávy zámořské soutěže

"Bude to úžasná cesta a jsem velmi poctěn, že budu mít příležitost předvést dětem sport, který miluji, a zároveň se seznámit s kulturou a historií České republiky. Těším se na řadu nových setkání a na příležitost prozkoumat další možnosti, jak pomoci propagovat baseball na mezinárodní scéně," avizuje v prohlášení Cal Ripken, který byl devatenáctkrát ve výběru pro Utkání hvězd MLB a je v Síni slávy zámořské soutěže.

Dnes sedmapadesátiletý Ripken strávil v MLB jedenadvacet sezón v dresu Baltimore Orioles a v roce 1983 slavil s týmem triumf ve Světové sérii. Od května 1982 do září 1998 nechyběl v jediném utkání Orioles.

„S jeho návštěvou propojujeme další naše projekty. Připravujeme putovní výstavu prezentující historii českého baseballu a vliv USA na rozvoj tohoto sportu v České republice, a dále překlad a prodej dětské knihy o baseballu Horká hlava. Prodej bude zahájen v souvislosti s příjezdem Cala Ripkena," doplňuje Petr Ditrich.

Reklama