Hlavní obsah

Do Liberce přicestoval oheň pro zimní olympiádu mládeže

LIBEREC

Do Liberce dorazil olympijský oheň pro blížící se 10. zimní evropský olympijský festival mládeže (EYOWF), který se na severu Čech uskuteční v polovině února. Oheň zažehnutý v Řecku dnes odpoledne převzali zástupci hejtmanství a také Liberce, Jablonce nad Nisou a Kořenova, kde se olympiáda mládeže Na českém území je olympijský oheň podruhé. Předtím se na ně dostal v roce 1936, když mířil na olympiádu do Berlína.

Článek

Na českém území je olympijský oheň podruhé. Předtím se na ně dostal v roce 1936, když mířil na olympiádu do Berlína.

Plamen byl zažehnut na aténském stadionu Panathinaiko a do Česka přicestoval letecky. Podle organizátorů olympiády představovalo obtíže už to, že ne každá letecká společnost jej byla ochotná na palubu letadla vzít. Příprava transportu trvala asi měsíc.

Zátopková popřála sportovcům dobrý zážitek

Olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková ČTK na slavnostním ceremoniálu řekla, že má k olympijskému ohni velmi silný vztah, a to nejen sportovní. "Olympijský oheň je symbolem přátelství mezi lidmi všech národností. Má mystickou hodnotu," řekla slavná atletka.

Mladým sportovcům popřála především dobrý zážitek. "Jsem přesvědčená, že se jim to bude líbit. ... Pokud znám mladé lidi, ti to vnímají daleko víc než třeba my, staří olympionici," dodala Zátopková.

Prezident organizačního výboru olympiády Roman Kumpošt, který dnes hejtmanovi Libereckého kraje Stanislavu Eichlerovi pochodeň předal, ČTK řekl, že se dosud akreditovalo více než 1500 mladých sportovců. "Číslo se bude ještě upřesňovat, ale řádově to bude mezi 1500 a 1600 sportovci," uvedl.

Žádné zásadní problémy podle něj nyní přípravu akce neprovázejí, záležet ale bude i na počasí. "Předpověď do poloviny února je pro nás víceméně příznivá," doplnil Kumpošt.

Olympijský oheň vzplane 13. února při zahajovacím ceremoniálu v liberecké Tipsport aréně. Podrobnosti si ale zatím pořadatelé nechávají pro sebe. Oheň se objeví i na různých doprovodných akcích, které budou olympiádě mládeže předcházet.

Reklama

Související témata: