Hlavní obsah

Kozlíková zlato ze scratche na MS neobhájila

STUTTGART

Lada Kozlíková nedokázala ani ve svém druhém vystoupení na světovém šampionátu v dráhové cyklistice ve Stuttgartu navázat na loňský úspěch z Kodaně. Ve scratchi, v němž obhajovala zlatou medaili, v sobotu dojela ve dvacetičlenném startovním poli až na 16. místě.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

Z druhého zlata se v hale Hanse-Martina Schleyera radovala ruská cyklistka Olga Sljussarevová, vítězka bodovačky. Pro stříbro si v závodu na deset kilometrů dospurtovala Australanka Rochelle Gilmoreová a třetí skončila Adrie Visserová z Nizozemska.

Kozlíková zkusila soupeřky zaskočit podobně jako před rokem. Hned po startovním výstřelu vyrazila do úniku a spolu s ní ještě dvojice závodnic. Celý peloton za svými zády za tímto triem však hodně rychle dotáhla Sljussarevová. Ještě osm kol před koncem závodu na 35 okruhů to Kozlíková zkusila podruhé, ale i tentokrát bezvýsledně.

Rozhodovalo se tedy v závěrečném spurtu, a to rozhodně není nejsilnější parketa české závodnice. Naopak Sljussarevová na sprint spoléhala a opět uspěla. Když Kozlíková viděla, že je bez šance na přední umístění, závěr již vypustila.

Ve finále sprintu mužů se utkají obhájce zlata z loňského roku Australan Jobie Dajka a ve Stuttgartu ve skvělé pohodě jezdící Laurent Gane z Francie. Prvně jmenovaný si v semifinále poradil ve dvou jízdách s Arnaudem Tournantem z Francie, Gane stejným způsobem vyřadil domácího Němce Reneho Wolffa.

"Prohry nesu již lehčeji, nemám si co příliš dokazovat. Samozřejmě jsem chtěla uspět, ale dnes mě soupeřky už bedlivě hlídaly a ve spurtu jsem neměla šanci," uznala Kozlíková. "Před sebou mám ještě světový šampionát na silnici v Hamiltonu v Kanadě a musím přiznat, že ten mám v hlavě pevně usazený. Uspět toužím především na něm," řekla cyklistka.

Australané vyhráli v novém světovém rekordu

Světový rekord ozdobil finále stíhacího závodu družstev na čtyři kilometry na mistrovství světa dráhových cyklistů ve Stuttgartu. Australská čtveřice Graeme Brown, Brett Lancaster, Luke Roberts a Stephens Wooldridge zvítězila v duelu s Velkou Británií naprosto jasně a navíc časem 3:57,185 minuty téměř o dvě a půl sekundy překonala vlastní rekord z loňského roku z manchesterského oválu.

I Angličané však zajeli skvěle. Přestože od třetího kilometru pokračovali už pouze ve třech, rovněž atakovali hranici 60 km/h a nakonec dosáhli času 4:00,629.

Souboj o bronz byl mnohem vyrovnanější. Těsné vedení si v něm prakticky po celou jízdu udržovali Francouzi a nakonec v cíli byli o osm desetin sekundy dříve než ruské kvarteto.

Francouz Gane má druhé zlato

V esprintu dominoval třicetiletý Francouz Laurent Gane a po prvenství v keirinu vybojoval své druhé zlato na stuttgartském šampionátu. Podruhé přitom za svá záda odsunul loňského mistra světa v keirinu a druhého ze sprintu Jobieho Dajku z Austrálie. Světovým šampionem v této disciplíně se Gane stal podruhé, předtím zvítězil v roce 1999; mimoto byl ještě dvakrát druhý a jednou třetí.

V první finálové jízdě zaútočil Dajka z druhé pozice a na dlouhé cílové rovince Francouze porazil; v druhé jízdě se situace opakovala, avšak v roli vítěze byl tentokrát Gane. O vítězi tedy musela rozhodnout třetí jízda a v ní opět slavil úspěch nástup z druhé pozice. Dajka vsadil na dlouhý spurt, ale po výjezdu z poslední zatáčky již věděl, že neuspěje.

Reklama