Hlavní obsah

Rychlobruslařům začaly v Inzellu Novákovy galeje

Praha/Inzell

Nová sezóna v rychlobruslení klepe na dveře a NovisTeam Petra Nováka s první dámou světového rychlobruslení Martinou Sáblíkovou, čekají týdenní galeje na umělém oválu v německém Inzellu. „Ale těšíme se na ně,“ říkala s úsměvem Sáblíková.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Martina Sáblíková a Petr Novák jdou do nové sezóny s optimismem.

Článek

„Denně budeme najíždět pětadvacet až pětačtyřicet kilometrů, to podle toho, jestli budeme na ledě jednou nebo dvakrát za den. Tohle soustředění je zaměřeno na objem. Samozřejmě nebude chybět ani posilovna a kolo. Celkem máme v programu tři týdny přípravy na ledě před Světovým pohárem. Soupeři najezdí dvakrát i třikrát víc, ale podle mých zkušeností je tenhle objem optimální, abychom vydrželi až do března,“ vysvětlil Petr Novák.

Sáblíková je dobře připravená

Novák vzal do Inzellu šestnáct závodníků, včetně juniorů. „V téhle sezóně by si účast v závodech Světového poháru mohli kromě šesti seniorů vyjet i čtyři junioři. Úspěšně by se měli poprat i o limity pro mistrovství světa. U seniorů to je jiné. Absolvovali jsme náročné soustředění v Collalbu a ukazuje se, že by měli zrychlit oproti loňsku výrazněji muži,“ přál si Novák.

„Dobře připravená je Martina Sáblíková. Věřím, že svoji pozici obhájí nejen na dlouhých tratích, ale prosadí se výrazně i na středních. Dobře si vedla i na cyklistickém mistrovství světa. V časovce byla výborná a v závodě jednotlivců ji připravil o lepší umístění hromadný pád. Naštěstí bez následků. Ale je to zkušenost... Zajímavé je, že na stejném místě padli i muži... Asi také neumějí jezdit v pelotonu, jak jsem slyšel o Martině,“ rýpl si s úsměvem Novák.

Erbanová do desítky

Hodně v této sezóně očekává od Karolíny Erbanové, která definitivně přestoupila mezi seniorky. „Byla nemocná, takže na ledě začne zvolna. Hodně zapracujeme na rychlosti. Letos by měla ve sprintech atakovat nejen první desítku, ale přiblížit se i stupňům vítězů. Už v minulé sezóně ukázala, že na to má,“ zdůraznil kouč.

Sezónu odstartuje v polovině listopadu úvodní závod SP v Heerenveenu. „Jaké bude rozložení sil, se ukáže až při velkých závodech. Na těch, které se dosud jely v zámoří i v Evropě zatím žádná závodnice nezajela nějaký mimořádný čas,“ pravil Novák.

Nevzdává se ani myšlenky na start ženského družstva v olympijském Soči. „Talentované juniorky v týmu mám, ale bude záležet na tom, jak si povedou. Když letos zajedou patnáctistovku pod 2:10 minut, bude to slibné. Pak půjde o to, aby se kvalifikovaly, olympijské limity jsou hodně vysoké. Určitě na tom ale budeme dál pracovat,“ slíbil Novák.

Reklama