Hlavní obsah

Šejkova stáj se dočkala, dostih přinesl i děsivý okamžik

Melbourne

Anglický hnědák Cross Counter vyhrál 158. ročník Melbourne Cupu a po dvaceti letech ukončil čekání proslulé stáje Godolphin šejka Muhammada bin Rašída Maktúma na úspěch v nejbohatším dostihu na jižní polokouli. V sedle čtyřletého valacha se z třetího triumfu v lukrativním závodě s dotací 7,3 milionu australských dolarů (asi 119 milionů korun) radoval Kerrin McEvoy.

158. ročník Melbourne Cupu. Fatálním zraněním skončil dostih pro irského koně The Cliffsofmoher

 
Článek
Fotogalerie

Fatálním zraněním skončil dostih pro irského koně The Cliffsofmoher trenéra Aidana O'Briena. Utrpěl zlomeninu pravé lopatky a jako šestý kůň od roku 2013 musel být uspán.

Osmatřicetiletý McEvoy se v klasickém dostihu na dvě míle poprvé prosadil v roce 2000 s koněm Brew, podruhé triumfoval před dvěma lety v sedle Almandina. S Cross Counterem, kterého trénuje v Newmarketu Charlie Appleby, zaútočil ze zadních pozic a zvítězil s náskokem jedné délky.

Cross Counter vyhrál jako první v Anglii připravovaný kůň v historii Melbourne Cupu. Úspěch anglického tréninku navíc podtrhli druhým a třetím místem Marmelo a A Prince of Arran. "O tomhle jsme snili. Letošní rok byl neuvěřitelný, vyhrát Derby a teď i tohle," radoval se Appleby a jeho nadšení sdílel i vládce Spojených arabských emirátů šejk Muhammad bin Rašíd Maktúm.

Reklama