Hlavní obsah

Super Bowl po česku? Show v americkém stylu, misionáři ze zámoří i Harapes

Praha

Organizace amerického Super Bowlu vyjde v přepočtu zhruba na 1,5 miliardy korun, rozpočet Czech Bowlu, který se hraje v pondělí od 19 hodin v pražském Edenu, je 1,5 miliónu. Zhruba taková je propast mezi americkým fotbalem v jeho rodné zemi, kde je sportem číslo jedna, a Českem, kde si pomalu hledá cestu na výsluní.

Foto: ČAAF

V loňském finále porazili Prague Black Panthers (v černém) Příbram Bobcats jednoznačně 40:0.

Článek

„Zatím ty dvě akce logicky srovnat nejde. Ale chceme naši pozici pořád zlepšovat a šlapat na paty etablovanějším sportům s mnohaletou tradicí. I proto se snažíme ze samotného zápasu udělat show v americkém stylu,“ popisuje šéf České asociace amerického fotbalu Filip Hobza a doufá, že loňská návštěvnost 3200 diváků bude překonána.

Počet hráčů roste

Při Super Bowlu je kulturním tahákem poločasová show, letos v podání zpěvačky Katy Perry, v Česku finále láká na fan zónu či vystoupení 120 cheerleaders. Motto akce zní Nejtvrdší kulturní zážitek, reklamní spot natočil s drsnými hráči baletní mistr Vlastimil Harapes.

O českého mistra se bojuje už 22 let, v repríze loňského finále si to rozdají obhájci Prague Black Panthers a Příbram Bobcats. Celkem je v Česku registrovaných přes 2000 aktivních členů a 25 klubů. „Největší boom byl asi před třemi lety, ale ta čísla dál rostou,“ líčí Hobza.

Díky nárůstu počtu hráčů už se v elitních třech ze čtyř divizí české ligy hraje „opravdový“ americký fotbal s jedenácti hráči, nikoliv jeho skromnější forma po osmi na každé straně.

Do Evropy na zkušenou

K posunu české scény pomáhají Američané, kteří přicházejí v roli jakýchsi misionářů šířících věhlas amerického fotbalu. Na soupisce má alespoň jednoho zástupce kolébky sportu každý z elitních čtyř českých týmů, další pomáhají jako trenéři.

„Jsou to většinou hráči, kteří hráli na univerzitě, a pokud jim nevyšla profesionální kariéra, zkusí jít na zkušenou do Evropy, kde jsou většinou úrovní výrazně nad našimi hráči,“ popisuje Hobza.

„Většinou se jim platí náklady, není to tak, že by přijeli pro výdělek. Za hlavní část sezóny, tedy tři až čtyři měsíce, dostanou odměnu v řádu jednotek stovek tisíc. Ale zabere to značnou část rozpočtu klubu," vypočítává Hobza. Všichni čeští hráči jsou amatéry.

Největší hvězdou, která se šišatým míčem běhá po českých trávnících, je Kyle Newhall-Caballero, který se zatím nejslavnější lize světa NFL přiblížil nejvíce, když byl náhradníkem v týmu Oakland Raiders.

Americký fotbal mu chyběl

„Jenže pak přišel konec, pracoval jsem a fotbal mi začal chybět,“ líčí quarterback Prague Black Panthers. Kamarádi mu doporučili Prahu a on dal na jejich radu. V pondělí se v Edenu chystá odehrát zřejmě poslední zápas své kariéry.

Jaký je jeho pohled na úroveň amerického fotbalu v Česku? „Je to různé. Jsou tu kluci, kteří se učí, úroveň je tak na třetí divizi univerzitní soutěže u nás. Ale třeba Honza Dundáček by se na univerzitě určitě prosadil,“ chválí parťáka, jenž byl vyhlášen nejlepším útočícím hráčem kvalitní rakouské ligy, kde Black Panthers rovněž působí.

Reklama