Hlavní obsah

VIDEO: Superstar Shaquille O'Neal míří jako ambasador k ultimátním zápasům

PRAHA

První červnový den tohoto roku opustil v devětatřiceti letech profesionální palubovku. Basketbalista Shaquille O'Neal, pojem a legenda NBA, poděkovala a odešla. Ale ze světa sportu se nevytrácí. Nyní chce získat popularitu bojovým uměním. Má se stát ambasadorem UFC - ultimátních zápasů MMA, napsal server mmafighting.com.

Foto: Sport.cz

Shaquill O'Neal (vpravo) jako boxer, když se proti němu postavil Shane Mosley.

Článek

„Týden před oficiálním oznámením, že odchází z basketbalu, mi Shaquille zavolal a řekl, že bude mít dost volného času a chce pomoci rozvoji tohoto sportu na celém světě. Velice si toho vážíme, O'Neal je oddaným fanouškem Mixed Martial Arts (MMA),“ řekl prezident UFC Dan White.

Téměř 150kilový bývalý basketbalista se účastnil mnoha podobných podniků, dokonce hovořil i o touze profesionálně bojovat a vstoupit do klece. Ale to je nepravděpodobné. Propagovat ale bude moci, tady věk devětatřicet let vůbec nevadí.

Basketbalista Clevelandu Shaquille O'Neal (vpravo) střílí koš Oklahomě City. foto: ČTK/AP/Sue Ogrocki

Muž, který vyrostl šestnáct centimetrů nad dva metry, nemá problém zaujmout, média ho sama vyhledávají, a to by právě mělo nejvíce platit v jeho nové roli. Po devatenácti letech ukončil kariéru v basketu, kde sbíral ovace, uznání, čtyřikrát vyhrál NBA, patnáctkrát byl vybrán do All-Star, stal se legendou.

Teď jsou tu bojové sporty. Sám například poznal, jaké to je být v ringu se čtyřnásobným mistrem světa v boxu, když se proti němu postavil Shane Mosley, který byl o 41 centimetrů nižší a asi o sedmdesát kilo lehčí. I přes tyto disproporce vyhrál.

„Miluji tento sport, chci se zapojit, chci být jeho součástí,“ citoval White nového vyslance. „Vždycky nás podporoval, vždy to byl dobrý kamarád, jsme šťastní, že ho tu máme. Doufám, že pomůže tomuto sportu se rozrůst,“ dodal prezident UFC.

UFC-MMA
MMA (Mixed Martial Arts), známé také jako ultimátní zápasy, jsou plnokontaktním bojovým sportem, kde se bojuje jak ve stoje, tak na zemi. MMA je nejbrutálnější forma zápasu. Kombinuje v sobě thai box, karate, judo, brazilské jiu jitsu aj. Souboje se odehrávají v osmihranných arénách (oktagonech) na jejímž okraji je bezpečnostní síť. Délka turnaje je různorodá, většina zápasů má tři kola, finálové duely mívají kol pět. Jedno kolo trvá 5 minut, mezi koly je minutová pauza. Bojuje se podle světových pravidel organizace UFC.

Reklama

Související témata: