Hlavní obsah

Schalke se může dotáhnout na Brémy

Pouhé tři body dělí fotbalisty Schalke od špičky německé bundesligy. Rozdíl mohou zcela vymazat, pokud si dnes v derby poradí s Dortmundem.

Článek

Boj o čelo nejvyšší německé soutěže je letos výjimečně vyrovnaný. Těsně před polovinou sezony se hned čtyři týmy perou o to, kdo do nového roku vstoupí jako lídr bundesligy. Své zápasy včera odehráli všichni tři soupeři Schalke a všichni uspěli - naplno bodovaly Brémy, Stuttgart i mnichovský Bayern. Dnes je tedy na tahu čtvrtý ze silného kvarteta. Schalke letos pod vedením trenéra Slomky nenechává nikoho na pochybách, že to s útokem na titul myslí vážně. Momentálně třetí tým bundesligy zatím prohrál pouhé tři zápasy a obzvlášť na svém stadionu je velmi silný. Spolu s Herthou Berlín je Schalke jediným týmem soutěže, který před svými diváky ještě nekapituloval, body se ovšem Slomkův tým už naučil vozit i ze hřišť soupeřů - přesvědčit se o tom v nedávné době mohl Mönchengladbach a Chotěbuz a naposledy i Norimberk, kde Schalke remizovalo 0:0. Dnes se trenér Slomka bude muset obejít bez dlouhodobě zraněného Asamoaha a také bez potrestaného Bordona.

Možnost dotáhnout se na čelo tabulky není ovšem jedinou dnešní motivací Schalke. Na jeho hřiště totiž přijede Dortmund, odvěký rival z Porúří. Bývalý tým Tomáše Rosického a Jana Kollera odehraje na půdě dnešního soupeře už 128. derby, ve kterém bude chtít potvrdit výsledky z posledních let. Dortmund sice proti Schalke vyhrál jediný z patnácti posledních zápasů, na stadionu Schalke se mu ale daří sbírat body - minulou sezonu zde uhrál remízu, stejně jako v letech 2003 a 2004 a předloni tu dokonce zvítězil 2:1. Pokud by tak fanoušci Schalke chtěli v paměti pátrat po poslední domácí výhře nad Dortmundem, dostali by se až k roku 2001. Hosté jsou si proto dobře vědomi, s jakou motivací Schalkde do zápasu půjde. "Tyhle zápasy jsou určitě výjimečné," řekl před utkáním brankář Dortmundu Weidenfeller. "Je při nich zvláštní atmosféra. Jsou nabité emocemi a jen těžko se odhaduje, jak dopadnou," dodal gólman, jehož týmu dnes bude chybět potrestaný Marc-Andre Kruska a zraněné trio Kehl, Ricken, Metzelde.

Vynikající výkony před domácím publikem jsou zřejmě hlavním důvodem, proč bookmakeři považují za favorita utkání Schalke, na které vypsali kurs 1.80. Myslíte si, že Dortmund dokáže - stejně jako v minulých letech - svého rivala obrat o body? Potom si vsaďte na neprohru hostů v kursu 1.84. A pro milovníky adrenalinu je tu samozřejmě možnost vsadit si kdykoliv během utkání live.

Reklama