Hlavní obsah

Policie v Riu se prý s šéfy gangů domluví, aby během olympiády dali pokoj, tvrdí akvabela Bernardová

Brno

Ve čtyřiceti letech se chystá do Brazílie už na svoji pátou olympiádu. Synchronizovaná plavkyně Soňa Bernardová si společně s Alžbětou Dufkovou zajistila devátým místem v kvalifikaci v Riu účast na srpnových hrách.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Byly jste s vystoupením v olympijském bazénu spokojené?

Ano. Technická i volná sestava se nám povedly podle našich představ. Hudba z filmu Kmotr i Beethoven měly u zaplněného hlediště úspěch. Trochu nás jen zamrzelo, že jsme o pouhé tři desetiny bodu zaostaly za osmými Švýcarkami. Příležitost k odvetě budeme mít už v květnu na evropském šampionátu v Londýně.

Jak se jako téměř pětinásobná olympionička cítíte?

Ještě mi moc nedošlo, že jsem se octla ve skvělé společnosti s veslařem Chalupou či Katkou Neumannovou. Jen Štěpánka Hilgertová je na tom ještě líp. Ze své zkušenosti vím, jak velkou dřinu každá olympijská účast obnáší.

Fungovala při kvalifikaci v Riu organizace?

Přímo v bazénu, v němž se při hrách uskuteční kromě naší soutěže akvabel i závody ve skocích do vody a turnaj ve vodním pólu, klapalo všechno na jedničku. Jsem ale zvědavá, jak pořadatelé při olympiádě vyřeší v Riu třeba dopravu. Zácpy na silnicích byly totiž neskutečné. Snad mají vymyšlené, že budou kupříkladu některé pruhy sloužit pouze olympionikům a jejich doprovodu.

A co bezpečnost?

Kriminalitu jsme poznaly na vlastní kůži. Při procházce po pláži Copacabana kolem nás projel chlápek na skútru a z ničeho nic strhl naší trenérce Líbě Zídkové z krku řetízek. Nedala na varování místních, že máme šperky nechat raději na hotelu. Podle nich se policie s bossy zločineckých gangů v Riu dobře zná a domluví se s nimi, že během olympiády dají v srpnu na dva týdny pokoj. Pak si prý zase budou moct dělat, co budou chtít... (úsměv)

Bylo v ulicích Ria znát, že se tam za pět měsíců uskuteční vrcholná sportovní akce?

Moc ne. Ve městě není moc poutačů a ani běžní lidé o blížící se olympiádě skoro nemluvili. Je to údajně tím, že Brazilci žijí hlavně současností a olympiádu vezmou na vědomí teprve tehdy, až se jich ve městě začne bezprostředně dotýkat.

Reklama