Hlavní obsah

Finy vyděsil jejich vlastní plán, Saúdové necuknou. Náš sport možná zemře, říká lyžařská legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adam Małysz je až bolestně upřímný. V řadě zemí stále ještě hodně populární skoky na lyžích podle polské legendy nemají dobré vyhlídky, mohou dokonce mizet ze scény. „Zatím si to neumím představit, ale jsem realista a vím, že skoky na lyžích mohou zemřít,“ říká Adam Małysz v rozhovoru pro Sport.pl. Coby šéf Polského lyžařského svazu nesouhlasí s některými rozhodnutími ohledně změn v ´jeho´ disciplíně. A s rozpaky vyhlíží futuristické změny, které mohou jeho disciplínu třeba i zničit.

Foto: Martin Malý

Ilustrační foto.

Článek

„FIS (lyžařská federace) se snaží disciplínu otevřít většímu počtu zemí, ale trochu zapomíná na ty nejsilnější, ty, které ji tlačí dopředu,“ tvrdí prezident polského lyžování.

Mohou nastat zvláštní časy. Třeba i halová éra skoků na lyžích. Mění se pravidla, mizí, ale i přibývají disciplíny na vrcholných událostech.

„Těžko říct, jakým směrem se to všechno bude ubírat a jestli to bude pozitivní, protože zatím je spousta myšlenek, které je těžké přijmout. FIS se zaměřuje na to, aby se disciplína otevřela většímu počtu zemí, ale zapomíná trochu na ty nejsilnějších, na ty, co v tom jedou dál naplno. Jsou to země, které poskytují sponzory a dodávají sledovanost, takže také cítím, že se v diskusích s FIS o jednotlivých tématech nevzdají. Předně o tom, jak by to mělo vypadat, aby skoky na lyžích neumřely,“ pokračuje slavný Małysz.

Již na konci tohoto měsíce, 25. a 26., odstartuje nový ročník Světového poháru. Disciplína se postupem času stále více mění. Jedním z posledních významných rozhodnutí FIS bylo omezování klasických týmových soutěží na vrcholných akcích. Malysz se také obává stále více nastupující techniky, která může klasickou sportovní disciplínu poslat mimo zájem veřejnosti. Mládež se rázně mění…

„Zatím si to neumím představit, ale jsem realista a vím, že skákání může opravdu zemřít. Možná se třeba za tucet let nebudeme starat o nic mimo digitální svět,“ nastiňuje vyhlídky.

Ale změny a impulzy - mnohdy šokující - mohou přicházet i v jiných směrech. Stále častěji se mluví o udivujícím zájmu Saúdské Arábie o zimní sporty. Země, která v poslední době masivně investuje do sportu, bude v roce 2029 poprvé hostit asijské zimní hry. Středem zájmu Saúdů budou určitě i olympijské hry. Pořadatelství jistě ve futuristickém duchu… Z velké části pod střechou. Ale o halových soutěžích na můstcích se mluví nejen v souvislosti s bohatými Saúdy.

„Jak někteří říkají: exotika. Na druhou stranu, s krytým skokanským můstkem se počítalo už dávno, Finové měli takový nápad a chtěli postavit například skokanský můstek v Ruce, kde je pořád větrno. Byli nakonec zděšeni náklady, a proto tam dodnes žádný takový skokanský můstek není. Asi ano, nebyl by to tak velký technický problém, ale museli byste k tomu někoho přesvědčit,“ dodává s nejistotou bývalý skokan na lyžích.

Reklama

Související témata: