Hlavní obsah

Moravec vyhrál na MS v letním biatlonu i stíhací závod

MUONIO (Finsko)

Český junior Ondřej Moravec dokázal na mistrovství světa v letním biatlonu po pondělním vítězství ve sprintu udržet vedoucí pozici i v úterním stíhacím závodu a podruhé na šampionátu ve finském Muoniu triumfoval. Na stříbrnou medaili mezi muži dosáhl Jaroslav Soukup, jenž se na stupně vítězů posunul ze čtvrtého místa po sprintu.

Článek

Oba čeští biatlonisté solidněstříleli, při závěrečné položce vstoje si však Moravec zkomplikoval situaci. "Dva terče jsem netrefil, toho využil Rus Katrenko a asi půl kilometru před cílem mě předběhl," popsal Moravec závěr závodu.

Ve finiši ale český závodník zmobilizoval zbytky sil. "Když nemůžeš, tak nastup, tvrdí jedno sportovní pravidlo. Tak jsem to zkusil," poodhalil taktiku jednadvacetiletý talent z Letohradu, jenž se na šampionátu loučí s juniorskou kategorií. Zimní sezonu už absolvuje jako člen reprezentačního A-týmu s cílem dostat se na olympijské hry v Turíně.

Soukup se po první střelbě dokonce dostal na chvíli do vedení, ale v dalším průběhu závodu musel odolávat převaze Rusů a Bělorusů. V závěru pak odrazil nápor Rustama Valjullina z Běloruska, jenž má na svém kontě štafetový bronz z MS 2003 v zimním biatlonu.

"Bylo to těžké, zvlášť závěr, kdy se mi nepovedla střelba. Naštěstí chybovali i soupeři. Je to moje první velká medaile mezi dospělými a jsem velmi spokojen," radoval se třiadvacetiletý rodák z Lomnice nad Popelkou.

Odpoledne jsou na programu stíhací závody žen a juniorek, ve středu je volný den.

Výsledky:
Muži (6 km): 1. Kačanovskij (Rus.) 28:42,76 (6 trest. kol), 2. Soukup (ČR) -29,9 (4), 3. Valjullin (Běl.) -37,7 (3), ...9. Šlesingr (ČR) -2:39,0 (5).
Junioři (6 km): 1. Moravec (ČR) 29:34,89 (4), 2. Katrenko - 7,5 (7), 3. Danilenko (oba Rus.) -25,8 (5), ...10. Tomeš (ČR) - 4:36,7 (11).

Reklama