Hlavní obsah

Klokani už se postupu nebrání

Po minulém kole, kdy zvítězili 4:0 na hřišti olomouckého béčka, se fotbalisté Bohemians 1905 dostali poprvé na druhé postupové místo druholigové tabulky. Kdyby tam vydrželi i po zbývajících pěti kolech, návratu mezi prvoligovou elitu by se nebránili. I když se s postupem v prvotních plánech na sezónu rozhodně nepočítalo.

Článek

„Ještě je to daleko,“ říká opatrně prezident klubu Jiří Steinbroch. „Ale samozřejmě musíme zvažovat, co by nastalo, kdybychom se na druhém místě udrželi. Máme šanci na postup a nemůžu tvrdit, že do ligy chceme až za dva roky. Pak to třeba nemusí vyjít. Ve fotbale se může stát všechno. Pokud naděje na postup bude, drapneme jí za pačesy už teď.“

Podobně hovoří i sportovní manažer a kouč Zbyněk Busta. „Postupové ambice jsme neměli, ale teď se na tabulku kouká hezky. Pro mě by v tuhle chvíli bylo zklamáním, kdybychom to neudrželi, když to kluci takhle daleko dotáhli. Bohemka prostě do první ligy patří.“

Busta prý zvlášť hráče krotit nemusí, nikdo z nich nelétá kvůli šanci na postup v oblacích. „Nepociťuji, že by z toho někdo bláznil. Jsem mile překvapen, atmosféra je pořád stejná.“

Klokany zdobí úctyhodná série šestnácti zápasů bez porážky. Mužstvo na jaře šlape na plné obrátky. „V zimě jsem cítil, že tým udělal hrozný herní pokrok dopředu. Dařilo se nám na Tipsport Cupu, zlepšila se útočná fáze a ta série je fantastická,“ míní Busta.

Prvoligovým parametrům Ďolíček nevyhovuje

Podle klubového bosse Steinbrocha je tým na postup připraven. „Z ekonomického hlediska bychom to zvládli určitě. V rámci druhé ligy jsme zabezpečeni slušně. V první lize bychom patřili k chudším klubům, ale nárůst rozpočtu by nějak drasticky velký nebyl. Vidím to v řádech několika miliónů,“ tvrdí prezident Bohemians 1905.

Největším problémem tak zůstává stadión ve vršovickém Ďolíčku. „Nedokážu si představit, že bychom na něm hráli první ligu,“ přiznává bez váhání Busta. Prvoligovým parametrům zastaralý stánek s tradičně skvělou diváckou kulisou prostě nevyhovuje. „Už jsme zahájili jednání s fotbalovým svazem pro případ, že bychom postoupili. Jsou tam určitě požadavky, ale troufám si tvrdit, že bychom je byli schopni splnit přes léto. Umělé osvětlení by se dalo vybudovat pro jaro 2008,“ prozrazuje Steinbroch.

Pro případ, že by Ďolíček nakonec „neprošel“, mají ve Vršovicích už připravenou i krizovou variantu. „Hrát doma je pro každého alfa a omega, my nejsme výjimkou. Pokud by to nešlo, existuje možnost hrát na Žižkově. Ale pořád věřím, že by se u nás po určitých úpravách hrát dalo,“ zůstává optimistou Steinbroch.

Reklama