Hlavní obsah

Dukla slavila šedesátku výhrou

PRAHA

Vítězstvím 2:0 nad bývalými reprezentanty oslavila v úterý fotbalová Dukla Praha na Julisce svoje šedesátiny. Trefili se Jan Suchopárek a Günter Bittengel. V dresu jubilanta nastoupil například ligový rekordman Václav Samek, v obraně s ním trenér reprezentace Petr Rada, ale i slavná záloha Oldřich Rott, Stanislav Pelc, František Štambacher a v útoku samozřejmě Ladislav Vízek, k němuž vysunuli stále běhavého Jana Fialu.

Článek

Z tribuny jejich počínání sledovali mimo jiné Josef Masopust, Ivo Viktor, Josef Vacenovský, Luděk Macela a další, včetně dlouholetého předsedky Dukly Rudolfa Kocka. Za gratulanty nastoupil výběr generací od mistra Evropy 1976 Františka Veselého až po vicemistra Evropy 1996 Radka Bejbla.

„Dukla dala mně i československému fotbalu hodně a jsem rád, že se tu sešly celé její hráčské generace. Věřím také v lepší zítřky na Julisce,“ pravila legenda největší Josef Masopust.

„Já se takových setkání účastním velice rád. Potkat se nejen s klukama, s nimiž jsem hrál v jednom týmu, ale i dalšími, to je vždycky krásné. A je dobře, že se takové tradice ctí. Fotbalisti, ať jsou z jakéhokoliv klubu, k sobě mají blízko,“ říkal trenér reprezentace Petr Rada a s úsměvem dodal: „Teď už má skoro každý z nás nějaké zdravotní problémy. Kvůli artróze můžu jen chodit, už ne běhat. Tak před dvaceti třiceti roky bych si tu jako trenér reprezentace určitě vybral výborné hráče... Ale sebe bych nominoval na levá okraj obrany.“

Fanoušci lovili trofeje při autogramiádě 

Václav Samek odehrál v dresu Dukly nejvíc ligových utkání. „Nejlépe se vzpomíná na ty vítězné a na roky, kdy jsme získali tituly nebo hráli evropské poháry. Já chodím pravidelně hrát za veterány reprezentace a samozřejmě Dukly. Jednak se udržuji v kondici a moc rád se také potkávám s bývalými spoluhráči i protihráči,“ říkal Václav Samek.

Legendy Dukly převzaly k jubileu také ocenění a pamětní medaile. Zkrátka nepřišli ani fanoušci. Těm se podepisovali zástupci všech generací, i té současné, včetně Jiřího Novotného. Ján Geleta atmosféru vystihl při autogramiádě jednou větou. „Lidi, kde jste se tu vzali. Vždyť tolik fanoušků jsme neměli, ani když jsme hráli v evropské špičce.“

Dukla se má jako třetí nejúspěšnější domácí klub čím chlubit. Jmenovala se postupně ATK, ÚDA, aby v roce 1956 přešla k současnému názvu. K jejím největším úspěchům patří semifinále PMEZ (1966/67) a Poháru vítězů (1985/86), čtyři vítězství v Americkém poháru (1961, 1962, 1963, 1964), 11x vyhrála československý titul, 4x Československý a 8x Český pohár. Josef Masopust získal v roce 1962 Zlatý míč pro nejlepšího evropského hráče, 13x se stali hráči Dukly Fotbalistou roku, z toho Ivo Viktor 5x. Nejvíc zápasů za Duklu odehrál v lize Václav Samek (355), nejvíc branek v lize nastřílel Zdeněk Nehoda (124).

Reklama