Hlavní obsah

Morávek věří, že maturita dopadne dobře jako boj o postup

JIHLAVA

Fotbalový talent z Bohemians 1905 Jan Morávek už na hřišti zkoušku z dospělosti několikrát díky svému umění splnil a dokázal to i v druholigovém duelu v Jihlavě, v němž "klokanům" jediným gólem v utkání pomohl k návratu do ligy. Opravdová maturita však devatenáctiletého záložníka čeká až za necelé dva týdny a Morávek věří, že před zkušební komisí uspěje stejně jako třeba v pátek v Jihlavě.

Článek

"Mám spoustu učení a bude to pro mě náročné, ale musím zabojovat jako ve fotbale," plánoval Morávek, který od trenéra Pavla Hoftycha dostal jako dárek ze postup volný "svatý týden", který fotbalový talent využije výhradně ke studiu. "Proto se mě nebudou ani týkat žádné velké oslavy. Hned v sobotu vyrážíme s přítelkyní na chatu a najedeme na to. Práce je přede mnou hodně," líčil Morávek, kterého čekají zkoušky ze zeměpisu, českého jazyka, angličtiny a matematiky. "Na zemáku se snad chytím, matika bude na konci a také asi nejhorší věc. Té se docela bojím," přiznal Morávek.

Ten ještě v pátek dopoledne se spolužáky stihl i poslední zvonění před tím, než s výpravou Bohemians odcestoval k utkání do Jihlavy. "Nějaké mlaďochy jsem ve škole zlil octem, jak je u nás na gymplu tradicí. A teď stříká šampus, takhle jsem si to představoval," radoval se Morávek.

Přestup by byl třešničkou na dortu

Netají, jak je pro něj maturita na gymnáziu důležitá. Před sezónou si ji před sebe vytýčil jako jeden z hlavních osobních cílů vedle úspěšného absolvování autoškoly a postupu s Bohemians do nejvyšší soutěže. "Takže dvě věci si můžu odškrtnout, teď mě čeká poslední překážka," uvědomil si Morávek, který v létě možná přestoupí do bundesligového Schalke 04. "Kdyby vyšlo i tohle, tak to je už třešnička na dortu. Navíc jsem rád, že bych odcházel s pocitem, že je Bohemka zpátky v lize," zasnil se mládežnický reprezentant.

Morávek s Bohemians v pátek slavil už druhý postup do ligy, coby sedmnáctiletý benjamínek byl v týmu i předloni. V Jihlavě jako by tentokrát prožíval dokonalé déja vu - i předloni na hřišti HFK Olomouc v rozhodujícím zápase vstřelil branku, kterou dokonale okrášlil svůj první start v dospělém týmu Bohemians. "Oba postupy byly krásné. Ale tenhle je jiný v tom, že mám v týmu přece jenom už jinou pozici a přispěl jsme k němu určitě víc. Každopádně tu cestu do Prahy si užijeme úplně stejně," těšil se Morávek.

Reklama