Hlavní obsah

Dukla míří zpět do první ligy, ale nespěchá

PRAHA

Na Julisce by se po dlouhých sedmnácti letech mohla opět hrát první fotbalová liga. Po polovině druholigové soutěže vede Dukla o čtyři body před Vlašimí a o pět před triem Jihlava, Žižkov, Sparta B, která ale nemá postupové ambice. Jeden z nejslavnějších klubů české fotbalové historie má návrat mezi elitu ve svých dlouhodobých plánech, ale zbytečně nespěchá.

Foto: fkdukla.cz/Martin Salajka

Fotbalisté pražské Dukly oslavují jednu z branek vstřelených béčku Sparty.

Článek

Po fúzi s Příbramí na dlouhá léta Dukla zmizela z očí, protože ji v Příbrami brzy přejmenovali na Marilu. Na Julisce zůstala jen mládež. Ale zrodila se nová Dukla a probíjela se vzhůru z nižších soutěží. Přeměnou na akciovku a převedením druholigové licence z Jakubčovic, se posunula do druhého patra a teď míří do nejvyššího.

Jedině Juliska

Místopředseda ČMFS a předseda dozorčí rady klubové akciovky Dukly Jindřich Rajchl tvrdí: „Ve vedení klubu máme o budoucnosti jasno. Především nejdeme cestou nějaké rychlokvašky a neděláme unáhlená krátkodobá rozhodnutí. V našich plánech samozřejmě figuruje postup do nejvyšší soutěže. Ale netlačíme na trenéry a mužstvo, že to musí být už teď. To v žádném případě. Pokud bychom postoupili, dokážeme si s tím poradit a rozhodně bychom se této možnosti nezřekli. I na tuto variantu jsme připraveni.“

Úpravy na Julisce, především osazení sedačkami a vyhřívání travnaté plochy, by podle Rajchla nebyl nepřekonatelný problém. „V každém případě chceme hrát na Julisce. Výborně spolupracujeme s armádou, která nám stadión pronajala a bere nás jako člena duklácké sportovní rodiny, i když už dávno nejsme vojenský celek,“ konstatuje Rajchl.

Mladíci a Chigou

„Jako první cíl jsme si dali vybudování kvalitního mládežnického zázemí, abychom mohli stavět na svých odchovancích a klub tuhle investici pak i zúročil. Tím rozhodně nemám na mysli nějaký hurá prodej talentů, ale promyšlené přestupy, kdy budeme mít za hráče adekvátní náhradu. To se týká i zimního posilování, pokud to tak nazvu. Opět budeme vycházet především z vlastní líhně. Velkou perspektivu mají naši mladíci Pospíšil, Hanousek, Přeučil, Vrzal a další. Práce s mládeží se na Julisce skutečně daří,“ říká spokojeně Rajchl.

„Máme velmi kvalitního útočníka Daniho Chigoua, o kterého je zájem z nejvyšší soutěže a určitě by se v ní neztratil. Pokud se objeví skutečně velmi zajímavá nabídka pro klub i hráče, budeme o ní jednat, ale vůbec to neznamená, že ho prodáme za každou cenu,“ dodal Rajchl s tím, že klub je solidně ekonomicky zajištěný, takže nemusí realizovat nouzové prodeje hráčů.

Dukla se stará i svoje fanouškovské zázemí. „Pracujeme s nimi a vychováváme si nové tak říkající od plenek. Děláme hodně akcí pro mládež, ale třeba i charitativní pro nemocné děti. Záleží nám na lidech a vymýšlíme různé akce, abychom je získali, zabavili a oni cítili sounáležitost s klubem,“ zve Jindřich Rajchl další příznivce na Julisku.

Kozel je na zemi

Mužstvo vede jako trenér bývalý obránce Luboš Kozel. Ani on nepodléhá euforii. „Určitě jsme spokojeni s tím, že hrajeme na špici tabulky, ale soutěž je velmi vyrovnaná. Jedno zaváhání může způsobit nepříjemnosti. Zůstáváme na zemi a snažíme se vyhrát každý zápas, bez ohledu na soupeře,“ konstatuje diplomaticky.

O postupu mezi elitu se prý na Julisce nemluví. „Naším cílem je zlepšení výsledků oproti minulé sezóně, kdy Dukla skončila šestá. Nikdo nás do postupu netlačí. Tím ale rozhodně neříkám, že o něj nebudeme bojovat. Když se na jaře podaří, určitě tu nejvyšší výzvu přijmeme,“ dodává Kozel s vědomím, že jaro bude ještě hodně těžké.

Reklama