Hlavní obsah

Bohemians - Brno 0:1Fotbalisté Brna na jaře podruhé vyhráli, tři body vezou i z Prahy

Praha

Fotbalisté Zbrojovky Brno mají po dvou jarních kolech druhé ligy plný počet šesti bodů. Týden po vítězství 1:0 nad Sokolovem jim i dnes stačila jediná branka k vítězství na hřišti třetího týmu tabulky Bohemians Praha.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Wágner z Příbrami (vlevo) a Luděk Pernica z Brna (vpravo).

Článek

Strůjcem brněnského vítězství byl i tentokrát útočník Doležal, který vstřelil pět minut před koncem jediný gól utkání. Navíc už předtím byl po faulu na něj vyloučen domácí stoper Penc.

Trenér Pražanů František Barát řekl, že prohrát si jeho svěřenci nezasloužili. "Jenomže jsme nebyli schopni skórovat, přestože jsme k tomu měli dost příležitostí. Po vyloučení Pence jsme museli změnit způsob hry, i v deseti jsme měli tlak, v koncovce jsme ale selhali," uvedl Barát.

Jarní premiéra na střížkovském stadionu se hrála před zdejší nejvyšší návštěvou sezony a už po pěti minutách hry mohli jít hosté do vedení. Osamocený Mezlík ale ani nadvakrát nedokázal překonat gólmana Wintera. Pražané dlouho působili těžkopádným dojmem a jedinou vážnější šanci do poločasu měl Šisler, z voleje však přestřelil.

Tři minuty po změně stran se blýskl brněnský gólman Doležal, jenž bravurní robinzonádou zneškodnil Grznárův trestný kop. Po necelé hodině hry přišel první klíčový moment duelu, když pronikajícího útočníka Doležala sestřelil Penc a sudí Mikel mu udělil červenou kartu.

Paradoxně v oslabení si zelenobílí vytvořili víc možností než v prvních dvou třetinách zápasu. Do vyložených šancí se postupně dostali Šisler, Dorotík i střídající Janda, chybělo jim však přesnější zakončení. V 83. minutě Macháček nastřelil tyč Doležalovy branky.

O dvě minuty později hosté, dirigovaní výborně hrajícím kapitánem Kolouškem, podnikli protiútok do odkryté defenzivy Pražanů, Lutonský přihrál před branku nabíhajícímu Doležalovi a ten bez problémů poslal míč do sítě. Bohemians Praha tak utrpěli první jarní porážku a třetí v sezoně na domácím hřišti.

Fotbalisté Sokolova přišli v závěru o vítězství nad Znojmem

Fotbalisté Znojma zachránili dvěma góly v závěrečné desetiminutovce remízu v utkání 18. kola druhé ligy v Sokolově. Náhradníci Okleštěk a Mandula se postarali o vymazání domácího náskoku, který Sokolovu zajistil autor obou branek Glaser.

V prvním poločase se oba týmy spoléhaly především na dlouhé přihrávky vpřed, které však nenesly ovoce. Branka přesto padla, v 22. minutě se domácí Glaser trefil z přímého kopu přesně k tyči. Hned nato se na Bučka hnalo útočné duo hostů Vašíček a Rolinc, jejich nájezd však sokolovský gólman bravurně zlikvidoval.

Po změně stran měl více ze hry Sokolov a v 72. minutě se domácí radovali podruhé. Znojemští chybovali před svojí šestnáctkou, Avdič ztratil míč a kombinaci zakončil Glaser gólem na 2:0.

Vypadalo to, že domácí s přehledem získají tři body, závěr však patřil Znojmu. Po rohu snížil Okleštěk a druhá branka padla v 88. minutě: po vhazování a závaru ve vápně Baníku vyrovnal další střídající hráč Mandula.

Fotbalisté Mostu dohánějí v druhé lize ztrátu, Vlašim zdolali 2:0

Fotbalisté Mostu i v druhém jarním kole druhé ligy zvítězili a stáhli ztrátu na nesestupové pozice na pouhé dva body. Severočeši dnes doma porazili 2:0 Vlašim, která je v tabulce třináctá se stejným počtem bodů jako čtrnáctá Čáslav.

Gólové momenty přinesl až druhý poločas, ale domácí mohli jít do vedení už mnohem dříve. V 12. minutě z nadějné pozice pálil Huňa, ale jeho střela z otočky šla těsně vedle tyče. Vlašim se prezentovala kombinačním fotbalem, ale její akce končily před pokutovým územím.

Naopak šancí domácího týmu přibývalo a v 51. minutě se Most dočkal. Mlika vysunul Danoského, který poslal míč kolem vybíhajícího brankáře Hanuše do sítě.

Hosté také zahrozili, jenže Vaněčkovu ránu vyrazil gólman Bertelman a úspěšně si počínal také při standardních situacích. Nebezpečnější však byl i nadále Most a jeho kanonýr Mlika, který nejprve nastřelil břevno a vzápětí jeho hlavičku skvěle vytáhl nad branku Hanuš.

Mlika se ale svého desátého druholigového gólu v sezoně přece jen dočkal. V 87. minutě pojistil vítězství Mostu druhou trefou.

Opava nastřílela Varnsdorfu pět branek

Fotbalisté Opavy deklasovali v 18. kole druhé ligy Varnsdorf 5:0. Před utkáním měli oba soupeři stejný počet bodů, po něm je ale v tabulce dělí pět míst - vítězové jsou sedmí, poražení dvanáctí. Dvakrát se trefil muž zápasu Halaška, který se podílel i na dalších opavských gólech.

V prvním poločase měli domácí mírnou převahu, ale první brankovou příležitost si vypracovali až v 36. minutě, kdy Halaška z úhlu přestřelil. V závěru tentýž hráč unikl po pravé straně a jeho přihrávku využil Schaffartzik ke vstřelení vedoucího gólu.

V 49. minutě faulovali hosté unikajícího Halašku a rozhodčí nařídil penaltu, kterou s přehledem proměnil Radzinevičius. Krátce nato opět utekl hostujícím zadákům Halaška a přihrál Radzinevičiusovi, ten však zblízka trefil břevno.

V 73. minutě prošel Halaška varnsdorfskou obranou a zvýšil na 3:0, vzápětí obešel i gólmana Kováře a upravil na rozdíl čtyř branek. V poslední minutě rozehráli domácí standardní situaci a Partyš hlavou stanovil konečný výsledek.

18. kolo druhé fotbalové ligy:
Bohemians Praha - Zbrojovka Brno 0:1 (0:0)
Branka: 85. Doležal II. Rozhodčí: Mikel - Ubias, Vysloužil. ŽK: Demeter, Grznár - Král, Šíma, Pernica, Sedláček. ČK: 58. Penc (Bohemians Praha). Diváci: 974.
Bohemians Praha: Winter - Očovan, Penc, Macháček, Flachbart - Dorotík, Šisler (87. Duchnič), Demeter (80. Janda), Grznár - Ibe (60. Lencevič), Škoda. Trenér: Barát.
Brno: Doležal I - Buchta, Pernica, Šoljič, Šíma - Michna (70. Hromek), Král (75. Sedláček), Koloušek, Lutonský (87. Simerský) - Mezlík, Doležal II. Trenér: Čuhel.
Sokolov - Znojmo 2:2 (1:0)
Branky: 22. a 72. Glaser - 81. Okleštěk, 88. Mandula. Rozhodčí: Ondráš - Handlíř, Santarius. ŽK: Vrtělka, Blažek - Jonov. Diváci: 966.
Sokolov: Buček - Blažek, Dřížďal, Čada, Hanzlík - Glaser (78. Benda), Vrtělka, Metelka, Hrošovský - Strnad, Krmenčík (55. Vaněček). Trenér: Látal.
Znojmo: Hrubý - Sukup (84. Krhut), Avdič, Jonov, Cihlář - Mudra, Lacko, Hnaníček (87. Mandula), Zifčák (70. Okleštěk) - Vašíček, Rolinc. Trenér: Smrček.
Most - Vlašim 2:0 (0:0)
Branky: 51. Danoski, 87. Mlika. Rozhodčí: Váňa - Blažej, Zeman. ŽK: Mlika, Řehák - Vaněček, Vojta. Diváci: 835.
Most: Bertelman - Knakal, Kura, Hofmann, Procházka (75. Řehák) - Holub, Schut - Danoski (83. Štípek), Kerbr - Huňa, Mlika (90. Pilař). Trenér: Zach.
Vlašim: Hanuš - Vebr, Zákostelský, Petrů, Starý - Pokorný (77. Janda), Macek, Červenka - Kosak (69. Matějka), Vojta, Vaněček. Trenér: Urban.
Opava - Varnsdorf 5:0 (1:0)
Branky: 73. a 75. Halaška, 43. Schaffartzik, 49. Radzinevičius z pen., 90. Partyš. Rozhodčí: Jech - Makovička, Urban. ŽK: Radzinevičius, Partyš - Mach. Diváci: 1800.
Opava: Květoň - Coufal, Uvíra, Mikula, Hrabina - Partyš, Křeček, Sedláček (30. Schaffartzik), Zapletal - Radzinevičius (84. Wirth), Halaška (80. Neubert). Trenér: Mazura.
Varnsdorf: Kovář - Tvaroha, Filip, Stehlík, Hozda - Martan (59. Volf), Chod (46. Matejov), Breite, Rudnickij - Melunovič, Hikspoors (64. Mach). Trenér: Frťala.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Ústí 30 52 : 35 61
2 Jihlava 30 45 : 29 55
3 Sokolov 30 43 : 31 52
4 Brno 30 37 : 29 49
5 Bohemians 30 43 : 31 48
6 Karviná 30 36 : 35 43
7 Varnsdorf 30 33 : 34 42
8 Opava 30 46 : 36 41
9 Most 30 31 : 44 38
10 Vlašim 30 36 : 38 36
11 Zlín 30 28 : 36 36
12 Znojmo 30 28 : 35 34
13 Čáslav 30 27 : 39 34
14 Táborsko 30 37 : 51 34
15 Třinec 30 31 : 41 30
16 Sparta B 30 37 : 46 27

Reklama