Hlavní obsah

Ústí - Sokolov 2:0Ústecký kapitán oslavil narozeniny gólem. U piva se budeme smát, řekl Martykán

Ústí nad Labem

Postup do první ligy je zase o krůček blíže. Tak mohou fotbalisté Ústí nad Labem i jejich příznivci vnímat další bodový zisk lídra druholigové tabulky, který si poradil s nebezpečným Baníkem Sokolov a po dvou jarních remízách si připsal i kýžené první vítězství. A hned dvoubrankovým rozdílem.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Po přestávce fotbal trošku plakal. Nakonec jsme vydřeli výhru, která ale byla i v součtu s dalšími šancemi zasloužená. Hrát naplno dvacet minut z devadesáti je málo, jenže tentokrát šlo výhradně o výsledek," konstatoval ústecký trenér Svatopluk Habanec. „Možná, že jsme jednoho z vážných soupeřů o přední příčky už odpálili od sebe, protože Sokolov si před zápasem asi ještě dělal naděje k přiblížení ke špici. A teď máme před ním už solidní náskok," uvažoval ústecký kouč.

Pět jarních bodů bere s povděkem. „Pořád si musíme uvědomit, že nám přes zimu odešlo s Volkem a Brunclíkem jedenáct podzimních gólů. Takže není snadné jejich produktivitu nahradit," připomněl Habanec.

Nový kapitán Severočechů Jan Martykán slavil v den zápasu se Sokolovem 29. narozeniny a dal si stylový dárek v podobě gólu, kterým upravil na konečných 2:0. „Jsem rád, že posedíme v restauraci u piva a budeme se smát a ne mračit," culil se zkušený záložník. „V kabině je dobrá atmosféra. Když jsme první, jiná ani být nemůže. Ale pravdou je, že postrádáme herní lehkost, což je to dáno tím, že soupeři nás už berou jako hlavní favority," zamyslel se Martykán.

Brankář Novák poslechl fanouška

Ústecký brankář Radim Novák vychytal na jaře už podruhé čisto konto. „Náš největší fanoušek František Štván mě znovu nabádal, abych nic nepustil. Tak jsem ho poslechl. Ale zároveň tvrdím, že důležitější jsou tři body bez ohledu na případnou nulu. Nakonec vyšlo obojí, takže je to super," povídal gólman.

Cenil si toho, že Ústí se snaží navázat na podzim. „Lepší by bylo mít ještě o pár bodů více, ale věřili jsme, že po dvou remízách se rozjedeme. Už jsme vyčítali Martykánovi, že nás jako nový kapitán nedotáhne k vítězství, a vidíte, proti Sokolovu to přišlo. Honza Martykán nám slíbil, že teď koupí každému pivo. Ale na jásání není čas. Příště hrajeme v Mostě, který neskutečně posílil a bude tvrdým protivníkem," poznamenal brankář.

Po zápase hovořil se svým sokolovským protějškem Bučkem, s nímž na podzim 2010 tvořil brankářskou dvojici Ústí v první lize. „Tonda Buček byl hodně zklamaný, že dostal dva góly. Ale říkal jsem mu: „A co jiného se dalo čekat? Snad sis nemyslel, že tady vyhrajete". Ale proběhlo to v pohodě, jsme dál kamarády," dodal Radim Novák s úsměvem.

Vlašim poprvé na jaře vyhrála

Fotbalisté Vlašimi porazili Karvinou 2:0 a dočkali se první výhry v jarní sezoně a pod vedením nového kouče Luboše Urbana. V neúplné tabulce odskočili předposlednímu Mostu na čtyři body. Naopak hosté na první tříbodový zisk po zimní přestávce stále čekají a na pátém místě mohou ztratit kontakt s dalšími soupeři v boji o postup.

Domácí mohli jít do vedení už v 11. minutě, ale Vaněček po závaru trefil z ostrého úhlu jen tyč. Gólem neskončily ani šance Vojty, Vebra či Starého, na druhé straně brankář Hanuš vychytal Presla. Skóre se změnilo až v nastavení, kdy po rohovém kopu Starého skóroval Petrů.

Náskok domácích ubránil v úvodu druhé půle gólman Hanuš skvělým zákrokem proti další Preslově střele. Šance hostů na vyrovnání poklesly ještě víc v 79. minutě po vyloučení Jursy po druhé žluté kartě, navíc chvíli poté zvýšil Vebr po Vaněčkově přihrávce.

19. kolo druhé fotbalové ligy:
Ústí nad Labem - Sokolov 2:0 (1:0)
Branky: 18. Holek, 86. Martykán. Rozhodčí: Proske - Zeman, Vysloužil. ŽK: Zeman, Zachariáš, Peterka - Glaser, Dřížďal. Diváci: 1620.
Vlašim - Karviná 2:0 (1:0)
Branky: 45.+1 Petrů, 80. Vebr. Rozhodčí: Ondráš - Wilczek, Gallo. ŽK: Vojta - Cverna, Jursa. ČK: 79. Jursa. Diváci: 650.

Reklama

Související témata: