Hlavní obsah

Hráči pochopili, o co šlo, oddechl si trenér Němec po premiéře na lavičce Ústí

Ústí nad Labem

Tomu se říká vydařená premiéra! Trenér Petr Němec poprvé vedl v druholigové soutěži fotbalisty Ústí nad Labem a společně se svými svěřenci se mohl radovat z prvního vítězství severočeského týmu v sezóně. Stalo se tak až v sedmém kole FNL. Ústí porazilo Vlašim, která nastoupila k zápasu v roli druhého celku tabulky.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Trenér fotbalového Ústí nad Labem Petr Němec.

Článek

Přitom před Němcem stál obtížný úkol. Měl zastavit předešlou sérii pěti porážek, když předtím Ústí poprvé a naposledy bodovalo jen při remíze ve Varnsdorfu v prvním kole. „Věděl jsem, že potřebujeme vyhrát, aby kluci získali aspoň malé sebevědomí. Zároveň mi bylo jasné, že nemůžeme hrát velký a pro oko diváka ukázkový fotbal. Hráči ale pochopili, o co šlo, a věřím, že naše spolupráce odstartovala správným směrem,“ líčil trenér, jemuž vyšel tah se zařazením Tomáše Smoly. „Začali jsme se dvěma útočníky a Smola se za místo v sestavě odvděčil dvěma góly a zápas rozhodl. Od toho tam byl,“ prohodil Němec s úsměvem po výhře 2:0.

Jinak ale nepropadá přehnanému nadšení. „V tabulce máme jen čtyři body a pořád doháníme manko z úvodu sezóny. Ještě to neznamená, že jsme z nejhoršího venku. Byl to jen dobrý počátek. I když jsem působil třináct let v Polsku, vím, jak to v českém fotbale chodí. A jak jsou proměnlivé výkony hráčů z týdne na týden. Myslí si, že když jednou vyhráli, tak už to hlavní mají za sebou. Proto je chci udržet při zemi s důrazem, že je nutné dál pracovat,“ vykládal trenér, který si pochvaloval atmosféru při svém premiérovém zápase ve druhé lize. „Mužstvo má konečně na svém stadiónu kvalitní zázemí, pozitivem je i umělé osvětlení. Je to něco jiného, než hrát v deset dopoledne nebo ve dvě odpoledne. Fotbal pod světly vytváří solidní atmosféru nejen v první lize,“ podotkl Němec.

Po zápase s Vlašimí se přátelsky pozdravil s vlašimským koučem Vlastimilem Petrželou. Potkali se tak olympijský vítěz z roku 1980 s účastníkem MS 1982. „Od našich reprezentačních startů uplynulo přes třicet let. Však mi také Vlasta říkal: “Konečně vidím na lavičce svého vrstevníka“. Oba se řadíme ke starším trenérům, kdežto příležitost už dostávají spíše mladí,“ uvedl 57letý Němec.

Petržela: Hráči byli v euforii a najednou bác

Petržela je o čtyři roky starší a se slovy kolegy souhlasil: „V cizině trénují zkušení. U nás tam dávají mladší trenéry, aby jim do toho mohli mluvit.“ Po prohře v Ústí netajil zklamání: „Třebaže jsme byli fotbalovější, bylo nám to k ničemu. Mám rád, když se hraje fotbal trošku jinak, než co jsme předvedli. Domácí uplatnili bojovnost.“

Vlašimští promarnili možnost upevnit si postavení v popředí tabulky. „Chtěli jsme jít do čela tabulky, bohužel hráči to nezvládli. Především v hlavách. Byli asi v euforii a najednou bác a prohrají s předposledním Ústím,“ přiblížil Petržela realitu.

Reklama