Hlavní obsah

Kalvoda si po podzimu pochvaluje i Rajnochův přínos. K euforii ale není důvod, říká olomoucký kouč

Olomouc

Do sezóny vstoupili rozpačitě, ale pak zůstali olomoučtí fotbalisté v jedenácti zápasech v řadě neporaženi. Tým trenéra Leoše Kalvody přezimuje v čele druholigové tabulky a má nakročeno k návratu mezi elitu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Leoš Kalvoda

Článek

Jak hodnotíte olomoucký podzim?

Vytvořili jsme si velmi solidní výchozí pozici. Máme našlápnuto, ale k euforii zatím nemáme vůbec žádný důvod. V tabulce jsou jen malé rozestupy, musíme tudíž tvrdě pracovat dál. Bude to chtít zachytit začátek odvetné části soutěže, podobné výpadky jako zkraje podzimu si už nesmíme dovolit.

Čím to, že jste v úvodních čtyřech utkáních získali pouhé tři body?

Sigma před touto sezónou třicet let druhou ligu nehrála. Málokdo tušil, do čeho jdeme. Já jsem dopředu upozorňoval, že to mnohdy na těžkých terénech nebudeme mít proti bojovným soupeřům jednoduché. Každý se na nás chtěl vytáhnout, a to nejen doma před svými fandy. U nás pro změnu hráče ostatních mužstev motivoval k maximálním výkonům krásný stadión.

Jak jste tedy nesl nepovedený začátek soutěže, kdy i majitel klubu Lébr dával veřejně najevo naštvání?

Lehké období to samozřejmě nebylo. Já jsem ale pořád věřil, že náš mančaft má na to, aby hrál o postup. Což se později potvrdilo, byť některé výhry i remízy se rodily dost těžce. Z posledních jedenácti utkání se nám ovšem povedlo v devíti zvítězit.

Kteří hráči stojí za podzimním úspěchem?

Nerad bych jmenoval jednotlivce. Snad jen brankáře Reichla, jenž se rozchytal k výborným výkonům a s výjimkou střetnutí v Karviné nás skoro vždycky podržel. Jinak jsme ale body uhrávali především díky týmovému výkonu.

Jak se na výkonnostním vzestupu podílel příchod zkušeného stopera Rajnocha z Liberce?

Honza rozhodně znamenal přínos. Vnesl do naší defenzívy klid a výtečně ji organizoval. Navíc dokáže přesně rozehrát.

Tah s příchodem Bystroně po disciplinárním trestu za doping a následném dlouhodobém zranění naopak nevyšel?

Bohužel není pořád v takovém stavu, aby si vysloužil místo v sestavě. Tvrdí sice, že už je zdravotně stoprocentně v pořádku, ale já na něm vidím, že chodí do soubojů s obavami. V zimní přípravě ovšem ještě dostane šanci.

Už víte, jak moc se kádr po Novém roce změní?

Nepočítáme už s Dreksou, Škerlem ani s Janotkou. Do mužstva se naopak vrátí uzdravení Schulmeister a brankář Zlámal. A samozřejmě se poohlížíme i po posilách. Už s výhledem na první ligu bychom chtěli celek doplnit o jednoho fotbalistu do každé řady.

Věříte tedy, že začátkem června příštího roku se bude v Olomouci slavit?

Pochopitelně, Sigma ani vzhledem k tradici jiný cíl mít nemůže. Musíme ovšem zůstat oběma nohama na zemi. Pokud budeme dohrávat odložený zápas s druhým Varnsdorfem týden před oficiálním začátkem jara, bude to pro nás hodně ostrý start, který dost napoví.

Které týmy považujete za spolufavority na postup?

Kromě Varnsdorfu i Táborsko či Sokolov, avšak netuším, jak by řešily situaci ohledně nevyhovujícího stadiónu. Z mužstev, jejichž stánek splňuje veškeré parametry pro nejvyšší soutěž, bude nebezpečný Žižkov a zezadu bude chtít zaútočit také Zlín.

Reklama