Hlavní obsah

Grmela léčí Vítkovice. Není čas si hrát, potřebujeme vítězit, říká

Ostrava

Co nesvedli trenéři West ani Adler, dokázal třetí vítkovický trenér v této sezóně Ludevít Grmela okamžitě. Tápající tým pod jeho vedením vyhrál všechny tři dosavadní zápasy druhé ligy, navíc v nich nedostal ani jeden gól.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ludevít Grmela na archivním snímku.

Článek

Vítkovičtí fotbalisté porazili exprvoligovou Příbram 1:0, v Praze vyhráli nad nováčkem soutěže Olympií 2:0 a naposledy smetli doma Frýdek-Místek 5:0. „Příchod trenéra Grmely nám pomohl. Vlil nám do žil novou krev a úplně jsme obživli," řekl Jakub Kučera, který přispěl k debaklu Frýdku-Místku dvěma góly. „Hrajeme trochu jiným systémem. Nesnažíme se za každou cenu hrát se soupeřem otevřený fotbal, ale útočíme z bloku, z poctivé obrany a sázíme na brejky. Zatím nám to vychází, padá nám to tam a dokážeme udržet i čisté konto," pokračoval Kučera.

Kouč Grmela převzal Vítkovice po krutém debaklu 0:6 v Českých Budějovicích. „Kluci byli bez sebevědomí, organizace hry nebyla nijak valná. Byli nedisciplinovaní a šli si prostě zahrát fotbal. Slyšel jsem od nich, že hráli dobře, měli šance, ale nedali penaltu. Když jsem se jich ale zeptal, kolik mají bodů, tak mlčeli. Museli pochopit, že na tohle prostě není čas, že je potřeba vítězit," popisoval trenér Grmela.

Původní soupisku i rozestavení Grmela roztrhal a začal od začátku. „Na to, jak tým hrál v úvodu sezóny, ani kdo je s kým kamarád a kde kdo hrál, jsem se nedíval. Kluky jsem moc neznal. To, že Kotouč hraje první utkání ve druhé lize jsem zjistil až když byl na hřišti. Ale mě to nezajímá. Odváděl dobré výkony na tréninku, počkal si na to. Kluci vidí, jak to funguje a podle toho makají. Když na tréninku klidně vyhodím dva staré a dám tam dva mladé, což asi nebývá moc zvykem, tak ti mladí obživnou a najednou zpozorní. Cítí, že ta šance pro ně tam přece jenom je. Je to jenom na nich," upozornil vítkovický trenér.

Tři výhry týmu zvedly sebevědomí. „Nikdo z nás nepočítal, že hned uděláme devět bodů. Dali jsme za tři kola osm branek, to je fantastické, ale zůstaňme na zemi. Mě více těší, že naše hra je odpovědná. Teď jedeme do Hradce Králové, kde klidně můžeme schytat trojku, ale můžeme i bodovat. Kluci si věří, dovolí si kombinaci i v těžkých chvílích. Nebojí se," pověděl Grmela. „Ale pořád je držím při zemi. Od sebevědomí k uspokojení je to jen kousek. Myslet si, že jsme dobří, že každého přejedeme, je nesmysl," varoval Grmela.

Reklama

Související témata: