Hlavní obsah

Kováč se těší na Spartu, ale Ligu mistrů mu to nenahradí

TEPLICE

Slabou náhražkou za neúčast v Lize mistrů je pro fotbalisty Spartaku Moskva start Poháru UEFA, v němž narazí mimo jiné i na Spartu Praha. V dresu ruského klubu se mohou na Letné 29. listopadu představit i dva čeští reprezentanti Radoslav Kováč a Martin Jiránek. Zvlášť pro bývalého sparťana Kováče je to atraktivní návrat, ale ani ten mu prý nevynahradí skutečnost, že ruský velkoklub chybí v prestižnější evropské soutěži.

Článek

Kováč výsledky losování okamžitě neznal, ale už hodinu po poledni se dozvěděl na srazu národního týmu, že se podívá na Spartu, kde dva roky hrával. "Je to pro mě příjemná zpráva, už se moc těším a věřím, že mě diváci přijmou vlídně. Sice jsem tam hrál méně než třeba Tomáš Rosický, ale opouštěl jsem ji v dobrém. Její výsledky stále sleduji s velkým zájmem, ale už tam skoro nikoho nepamatuju. Z hráčů tam byl v té době jen Honza Rezek a pak ještě asistent Stejskal, masér Stránský a řidič klubového autobusu," vzpomínal Kováč.

Oba týmy mají aktuálně odlišné starosti: zatímco Sparta je v současné době v krizi, Spartak finišuje v boji o ruský titul. "To je pro nás teď priorita, i když samozřejmě pohárové zápasy mají také svou cenu," vysvětlil, čím jeho klub žije. Čtyři kola před koncem Spartak vede ligu, ale jen o skóre před Petrohradem.

Kováč bude mít kvůli Poháru UEFA kratší dovolenou

Pohár UEFA je přitom pro hráče moskevského klubu nepříjemný především svým termínovým kalendářem. "Liga nám skončí 9. listopadu a poslední zápas v pohárech hrajeme 19. prosince. To je hrůza," povzdychl si Kováč, protože o to kratší bude mít dovolenou. V minulých letech byli hráči Spartaku zvyklí, že hráli naposledy v prvním prosincovém týdnu v Lize mistrů.

Před rokem se do ní dostal Spartak přes Liberec, nyní se mu postaví Sparta. "Pro mě je to samozřejmě zajímavější zápas, ale těší se už i další kluci. Martin Jiránek mi hned volal a říkal: 'Hlavně tam nesmíme udělat ostudu'. Ještě rychlejší byl ruský spoluhráč Titov, který se hned vyptával, co nás v Praze vlastně čeká," popsal bezprostřední telefonáty z ruské metropole.

Podle Kováče jde o hodně nabitou skupinu, z níž může postoupit kdokoliv. Podle jeho slov ale přijede do Prahy ještě silnější klub, než který se představil v Liberci. "Hodně dobře jsme letos posilovali, a když se ještě uzdraví Jiránek se Stranzlem, budeme hodně nebezpeční," vzkázal s úsměvem na Letnou.

Reklama

Související témata: